• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szlovák állampolgárok a nógrádi kórházakban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Határon túli betegek tömeges ellátásáról tárgyal Nógrád megye önkormányzata.

Dóra Ottó
Dóra Ottó, az önkormányzati testület elnöke a Weborvosnak elmondta: mivel Nógrád megye több mint száz kilométer hosszan határos a Szlovák Köztársasággal, praktikus a határ menti területeken az egészségügyi ellátást összehangolni. Ellenkező esetben ugyanis a határ közvetlen közelében duplán, vagyis mindkét oldalon biztosítani kell az ellátás teljes feltételrendszerét, ami a politikus szerint fölösleges kiadás.
Nógrád megye magyarországi területén két nagy kórház is elérhető a határ közvetlen közelében: egyrészt a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet, amelynek a fejlesztésére (épületrekonstrukciókra és a műtőblokkok kialakítására, továbbá a komfortnövelésre) több milliárd forintot fordítottak az elmúlt 6-8 évben, s ugyancsak jó adottságú a salgótarjáni Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház, ahol épp most zajlik az épületrekonstrukció befejezése.

A két kórház adottságait már csak azért is érdemes lenne kihasználni a határ túloldalán, mert a legközelebbi ellátó-helyek (a füleki vagy az ipolysági rendelőintézet, valamint a losonci kórház) több felvidéki településtől távolabb vannak mint az említett nógrádi intézmények, ráadásul azokra nem költöttek annyit az elmúlt tíz évben, mint a hazaiakra.

A megyei közgyűlést szakértőinek számítása szerint Nógrád megye egészségügyi ellátó rendszere jelenleg 310 ezer személyre szabott, miközben a megyét mindössze 214 ezren lakják. Ebből pedig logikusan következik, hogy vagy az ágyszám-leépítés vagy a kórházösszevonás (erre már történt is lépés a nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézet integrálása során, amely a megyei kórház irányítása alá került) esetleg a határon túli betegforgalom növelése mellett kell dönteniük.

Az elnöki tájékoztatóból kiderült, ez utóbbi eshetőséggel is számolnak mind a sürgősségi ellátásban, mind pedig az akut esetekben. E program realitását a nyelvi, kulturális azonosság is alátámasztja, s az a tény, hogy a határ menti magyar kórházakban jelenleg is dolgoznak Szlovákiában végzett, sőt ott élő orvosok, akik napi ingázással teljesítenek szolgálatot Balassagyarmaton vagy Salgótarjánban.

A Weborvos kérdésére válaszolva Dóra Ottó elmondta, ahhoz, hogy határon túli betegeket nagyobb számban fogadjanak a nógrádi kórházak, már csak egyetlen problémát kell megoldani, mégpedig az egészségbiztosítók közti elszámolást. Ezzel kapcsolatban azonban már elindultak a tárgyalások, amelyek a közgyűlési elnök szerint a tavaszra minden bizonnyal eredményre vezetnek.