• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tételesen cáfolják az EDDSZ-vezető kijelentéseit

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Talán a tájékozatlansága miatt állított valótlanságokat a szakszervezeti vezető a kórházázalakítás kapcsán.

A dunaújvárosi kórház vezetése tájékozatlannak tartja az intézmény kht.-vá alakulásával kapcsolatos ügyben Cser Ágnest, aki álláspontjuk szerint több valótlanságot is állított.
Nincsen tisztában a Szent Pantaleon Kórház átalakítása ügyében hozott döntésekkel, tényekkel az EDDSZ elnöke, állítja dr. Gyöngyösi Pál, a kórház orvos-igazgatója, aki a múlt pénteki szakszervezeti fórumon elhangzottakra reagált.

Elsőként is Cser Ágnes tájékozatlanságát emelte ki, mondván, az elnökasszony nem tudta, hogy a város közgyűlése már döntést hozott az átalakításról, és nem az előkészítésen töprengenek a városatyák.


Azzal sincs tisztában a szakszervezeti vezető, hogy milyen alternatíva állt az önkormányzat és legnagyobb intézménye előtt: vagy leépítik a kórházat a város lakosságszámának és anyagi teherviselő képességének megfelelő méretű kiskórházzá, s ezzel legalább háromszáz egészségügyi dolgozót is elküldenek, vagy lehetőséget kap a kórház arra, hogy a piacgazdasági környezetben az ahhoz alkalmazkodó társasági formában bizonyíthasson, hogy képes saját lábán megállni - állítja a kórházvezető.


Dr. Gyöngyösi Pál alaptalannak ítélte azt a szakszervezeti vádat is, miszerint ki akarják semmizni a dolgozókat, mondván, a lassan másfél éve zajló folyamat minden egyeztetésén elhangzott: a dolgozókat az önkormányzat döntése miatt semmilyen hátrány nem érheti. Ennek biztosítékaként az érdekképviseletek és szakmai szervezetek minden kérését beépítették a formálódó szerződéstervezetek szövegébe.


Mindezen túl szó sincs az intézmény eladásáról, hiszen az épület, a berendezések az önkormányzat tulajdonában maradnak, sőt: a kht. is százszázalékos önkormányzati tulajdonnal jön létre, s a külső tőke bevonása csak akkor kerülhet szóba, ha a szomszédos önkormányzatok bevonása a működtetésbe, illetve a munkavállalói (MRP) program nem hoz eredményt.


Az orvos-igazgató szerint erős félreértés az önkormányzati tulajdonú kórházi kht.-ra húzni azt az EU-ajánlást, amely a társasági formákra vonatkozik, ugyanis a megnevezés változhat: a javaslat szerint bármely társasági forma működhet nonprofit formában, azaz akár nonprofit (közhasznú) részvénytársaság is létezhet Európában és Magyarországon.


A dolgozók munkaszerződésének tervezetét az EDDSZ munkajogásza számos pontban kifogásolta Cser Ágnes szerint, ám az orvos-igazgató szerint más a valóság: dr. Tállas Miklós szerint a szerződés tervezete alkalmas célja betöltésére, azaz munkaviszonyok létrehozására, s a jogász által felsorolt pontok többsége rövidítést, szűkítést, szövegelhagyást javasol.


Visszautasította a dolgozók nem kellő tájékoztatására vonatkozó elnöki vádat is, mondván, számos értekezleten volt alkalmuk a dolgozóknak informálódniuk, sőt: a kórház weblapján minden, az átalakulással kapcsolatos dokumentum, szerződésminta fent van, ezekhez bárki hozzáférhet a honlapon.