• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új főigazgató a mosdósi kórház élén

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Dr. Gyurkovits Kálmán professzortól, aki betegsége miatt maga kérte felmentését, dr. Velkey György vette át a főigazgatói teendőket.

Dr. Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját a Református Egyházi Zsinat elnökségének javaslatára bízták meg a feladat ellátásával.


Mint arról már korábban beszámoltunk, a nagy múltú, 1949-ben gyermek tbc-szanatóriumként alapított, majd, Somogy Megyei Tüdő-és Szívkórház néven önálló megyei intézményként elsősorban a légúti megbetegedések kezelésére és rehabilitációjára szerveződött intézet működtetését 2002-től a Magyarországi Református Egyház vette át.


Dr. Gyurkovits Kálmán professzor
Dr. Gyurkovits Kálmán professzor, aki csaknem másfél évtizede, a szegedi orvostudományi egyetem katedráját cserélte el a mosdósi intézmény vezetésével, kiemelkedő feladatának tekintette a tüdő-, valamint az öröklődő anyagcsere-betegségben, a cisztás-fibrózisban szenvedő gyermekek komplex rehabilitációjának – beleértve az óvodai és iskolai ellátást is - megvalósítását.


Diagnosztikai célból az egész ország területéről fogadtak konzíliárius vizsgálatra, kórházi felvételre súlyos, progresszív mucoviscidosisos, (cisztás fibrózisos) vagy klinikai képében ahhoz hasonló betegeket. Intézményvezetésének idején lehetőséget teremtettek a gyógyíthatatlan, tüdő-transzplantácóra váró betegek hosszan tartó, szükség szerint hospice rendszerű ápolására is.


A tüdőbelgyógyászat teljes profiljának művelése mellett 1977-től önálló osztályon elkezdődött a kardiopulmonológiai ellátás, melynek keretében ugyancsak fontos szerepet vállaltak a szakemberek a szívműtétek, többek között a szív-transzplantáció előkészítésében és műtét utáni kezelésében.


A régió gyermek-pulmonológiai szakember ellátásában kiemelkedő szerepet teljesítő kórház országos feladatot vállalt az egészségnevelésben, valamint a betegfelvilágosító oktató programok kidolgozásában is.


Dr.Gyurkovits Kálmán professzor munkáját a betegsége miatti gyakori távollétek idején már tavaly is zömmel Farkas István, az intézet gazdasági igazgatója végezte. Munkájára az új vezetés továbbra is számít az intézmény igazgatói tanácsában. Gyurkovits professzor pedig reméli, hogy a komplex, régiós gyermek-rehabilitációs központ kiépítése érdekében a gyermekgyógyászat területén hasznosíthatja tovább tudását és szakértelmét.


Ehhez nem kevés energiára lesz szükség, hiszen idén 50 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat az intézmény.