• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Új gasztroenterológiai rendelő Budaörsön

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:
Új gasztroenterológiai rendelő Budaörsön

Mostantól nem egy, hanem két vizsgálóban fogadja a gasztroenterológiai rendelő Budaörsön a pácienseket.

Az intézmény 25 millió forintos beruházással szorított helyet az új rendelőnek, amelybe a legmodernebb képalkotó képességekkel rendelkező gasztroenterológiai tornyot és új endoszkópokat szereltek be. Bővül az orvosi csoport is: Rédei Csaba 17 éves kórházi múlttal a háta mögött csatlakozik a csapathoz. Az Egészségügyi Központ a gyomor- és a vastagbéltükrözésre alkalmas eszközökből is duplikátumot vásárolt, magyarán egyszerre több pácienst is vizsgálhatnak, így jelentősen csökkenhet a várakozási idő a gasztroenterológiai vizsgálatok esetében - tudatták közleményükben.

„Rédei doktor úr sok pácienst vett át kollégáitól, így a betegek máris érzékelhetik az előjegyzési idő rövidülését" – mondja dr. Gamal Eldin Mohamed, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvosigazgatója. A főorvos elmondta, hogy az új rendelőkomplexumban egy időben két orvos tud dolgozni. További előny, hogy a betegek immár kérhetik, hogy ne bódításban, hanem altatásban vizsgálják meg őket, amire eddig nem volt lehetőség.

„Ha a páciens ragaszkodott az altatáshoz, eddig más, fizetős intézménybe kellett irányítanunk, mostantól azonban térítés ellenében Budaörsön is megoldható az altatás" – jelzi a főorvos.

„Orvosi szempontból a rendelő »egy élmény«, hiszen a legújabb gasztroenterológiai toronnyal és endoszkópokkal van felszerelve." Ezt már dr. Rédei Csaba belgyógyász, gasztroenterológus mondja, aki májusban csatlakozott kollégáihoz. Rédei doktor kiemeli, hogy a Fuji gépek képalkotó technológiája eltérő színnel képes megjeleníteni a környezetüktől eltérő tulajdonságokkal rendelkező szövetrészeket, így gyorsan felismerhetővé válnak az elváltozások, egyebek mellett a vastagbélrák megelőző tünetei is.

„Az új endoszkópok vékonyak, és rendkívül flexibilisek, így kisebb kellemetlenséget okoznak a pácienseknek" – teszi hozzá dr. Balgha Valéria, az intézmény negyvenéves tapasztalattal rendelkező gasztroenterológusa a fentiekhez. Az új endoszkópok kitűnően manőverezhetők, így precízebben lehet végrehajtani a polipok eltávolítását. Balgha Valéria ehhez azt teszi hozzá, hogy a készülék rendelkezik úgynevezett polipcsapdával is, ami „megtalálja" a legkisebb levágott szövetdarabot is, ha az esetleg a vastagbél szennyeződéseivel együtt akarna távozni a páciens szervezetéből, így minden szövetdarabot el lehet küldeni vizsgálatra, hogy kiderüljön milyen természetű elváltozásról van szó.

„Nincs még egy olyan halálos betegség, ahol az orvos annyira ura lehetne a helyzetnek, ha időben felismerik a bajt, mint a vastagbélrák. 45 év felett ezért mindenkinek ajánlott ötévente megjelennie az endoszkópos vizsgálaton. Akinek a családjában vannak ismert vastagbélrákos megbetegedések, ennél is gyakrabban kellene felkeresnie a rendelést, hogy elvégezzük rajta a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatot" – hívja fel a figyelmet a szűrések fontosságára Rédei Csaba.

Az új gasztroenterológiai rendelő kialakítását a Budaörsi Egészségügyi Központ mintegy 25 millió forintos saját erős beruházással valósította meg.

Legolvasottabb cikkeink