• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új kisbusz mehet a szűrésre vállalkozókért

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Új jármű szállíthatja a szűrésekre Hajdú-Bihar kistelepüléseinek lakóit.

December 22-én a megyeházán dr. Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke vette át Székely Gábortól, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójától azt a kisbuszt, amelyet a társaság 3,5 millió forintos hozzájárulásával vásároltak meg azzal a céllal, hogy a megye kistelepülésein élő embereket ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokra szállíthassák.


Amint az átadáson elhangzott, a társaság elkötelezte magát a közérdekű célok támogatása mellett, és ezek sorában az egészségügy kiemelt helyet foglal el.


A járművet az egészség megőrzése érdekében használhatják: segítségével folytatódhat az a szűrőprogram, amelyet a megyei önkormányzat kezdeményezésére a fenntartásában működő Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben kísérleti jelleggel kezdtek el a közelmúltban. A három, hátrányos település kiválasztott lakói körében elvégzett nyolc szűrővizsgálatnak aggasztó tapasztalatai voltak: az esetek mintegy 80 százalékában találtak valamilyen problémát és volt szükség további teendőkre.


A debreceni, megyei rendelőintézetben szervezett szűrővizsgálatnak - amelyet mindössze három óra alatt végeztek el - nagy sikere volt. Más települések is érdeklődtek, hogyan lehetne a programban részt venni. A megyei önkormányzat ennek a fedezetét uniós pályázat révén kívánja megteremteni, a szállításban pedig az új jármű jelent segítséget. A megye kistelepülésein ugyanis 25-30 százalékos a munkanélküliség aránya, így bármilyen kedvező lehetőség is az ingyenes szűrővizsgálat, az utazás költségeit az emberek anyagi okokból nem tudnák előteremteni.


A mobilitás remélhetően jól szolgálja majd a betegségek kialakulásának a megelőzését, idejekorán történő felismerését, a megyei lakosság egészségi állapotának a javítását - hangzott el a jármű átadásán, ahol a szűrőprogram folytatását és kibővítését ígérték. Erre azért is nagy szükség van, mert Hajdú-Bihar megyében az országos átlagot jóval meghaladja a szív-és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések előfordulása. A szűrések elsősorban ezek felismerésére terjednek ki.