• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új, pontosabb érszűkület-vizsgálat Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A most beszerzett korszerű készülék segítségével minden cukorbetegnél térítésmentesen végzik el a vizsgálatot.

Fájdalommentesen és nagyon gyorsan, mindössze 5-10 perc alatt kiderül, van-e érszűkülete annak a cukorbetegnek, akit augusztus 28-tól már egy speciális készülékkel vizsgálnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az intézményben újdonságnak számító, a megyében pedig először elérhető készülékkel a hagyományos vizsgálatoknál pontosabban kimutatható a perifériás érbetegség. Ez az egyik leggyakoribb szövődménye a cukorbetegségnek - adta hírül az intézmény az egyetem honlapján.

- Az alsóvégtagi érszűkület az érelmeszesedés egyik formája. A késői diagnózis és kezelés a lábak amputálásához is vezethet, így a betegség korai felismerése nagyon fontos – figyelmeztet Páll Dénes.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központjának igazgatója szerint ebben nagy előrelépést jelenthet az a modern készülék, amelynek különlegessége, hogy a négy végtagon egyszerre méri meg a vérnyomást, az így kapott eredményekből azonnal látszik, hogy a betegnek van-e érszűkülete.

Az alsó végtagi érbetegségek szűrése során hagyományosan használt készülékek hátránya, hogy a vérnyomás ingadozás következtében a mérési eredményük hibás lehet. A Klinikai Központban most bevezetett, úgynevezett BOSO ABI-rendszer viszont képes ezeket a pontatlanságokat kiküszöbölni.

- Akár enyhébb, akár súlyosabb cukorbetegség esetén is kifejezetten javasolt részt venni az ingyenes szűrővizsgálaton. Ha kiderül az érszűkület, akkor a Debreceni Egyetemen a legkorszerűbb kezelési lehetőségeket tudjuk biztosítani a betegek számára – tájékoztatott a professzor.

Páll Dénes kiemelte: mivel a cukorbetegeknél az érelmeszesedés felgyorsult, előrehaladott, ezért esetükben fontos a zsíranyagcsere rendezése, vagyis koleszterin- és a trigliceridszint-csökkentés. Ennek kezelésére a Klinikai Központban, egy nemzetközi vizsgálat részeként, olyan gyógyszert tudunk ajánlani, ami csökkentheti az előrehaladott érelmeszesedést – fogalmazott a szakember.

A világszerte több mint 10 000 beteg bevonásával zajló klinikai vizsgálatban a Debreceni Egyetem központi szerepet kap. Mindez annak a megállapodásnak az első kézzel fogható eredménye, melyet az intézmény idén májusban kötött a világ legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatait koordináló vállalatával. Ennek értelmében a Debreceni Egyetem a QuintilesIMS kiemelt partnere lett, és a cég 25 legfontosabb vizsgálóhelyének egyikévé vált.

A korszerű érszűkület-vizsgálatot a Klinikai Központ által gondozott cukorbetegeknél a mindennapi ellátás részeként térítésmentesen elvégzik, de azok is ingyenesen részt vehetnek a szűrésen, akiket nem a klinikán kezelnek. A térítésmentes vizsgálatra előzetes bejelentkezés szükséges a 06-52-255-755-ös telefonszámon.

Legolvasottabb cikkeink