• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új technikák a régi szívproblémára

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A régóta elzáródott erek kinyitása évekkel ezelőtt nem volt lehetséges.

A Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központjának szívkatéteres részlege szeptember 20-21-én élő műtétes nemzetközi továbbképző konferenciát rendez az elzáródott koszorúerek katéteres megnyitása témakörében magyar, valamint kelet- és közép-európai intervenciós kardiológus orvosok részére - adta hírül a központ.

A koszorúerek elzáródása az esetek túlnyomó részében heveny szívinfarktushoz vezet, melynek leghatékonyabb kezelési módja az azonnali katéteres ér-megnyitás, ez számos esetben megmenti a beteg életét. Ugyanakkor sokszor – a szívkatéterezéssel vizsgált betegek 25-30%-ában - találkoznak az orvosok régen, esetenként több éve elzáródott koszorúerekkel. Ilyen esetekben a más erek felől kifejlődött áthidalások életben tartják az érintett szívizmot, de ez a táplálás kevés a normális életvitel megterhelései esetén, ezért e betegekben gyakori az anginás panasz, szívelégtelenség, ritmuszavar, mely időnként hirtelen szívhalált is eredményez.

A régóta elzáródott erek kinyitása évekkel ezelőtt nem volt lehetséges szívkatéterezéssel, az utóbbi időben azonban számos speciális eszközt és technikai eljárást fejlesztettek ki e célra. E technikák a szívkatéteres műtétek legnehezebben elsajátítható fajtái közé tartoznak, megtanulásuk nagy előzetes intervenciós tapasztalatot, hosszú időt igényel.

Ma hazánkban elsősorban a Szegedi Tudományegyetemen végzik az ilyen típusú műtéteket, ezért rendez az Egyetem szívkatéteres részlege e témában élő műtéti bemutatókkal illusztrált továbbképzést. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy a magyar szakembereken kívül Kelet- és Közép-Európa kilenc országából érkeznek a téma iránt érkező orvosok, a műtéti bemutatókat pedig a világ jelenleg legelismertebb operatőrei végzik, akiket Németországból, Japánból, Görögországból és Olaszországból hívtak meg a konferencia szervezői. Gerald Werner professzor, aki Darmstadtból, Szeged testvérvárosából érkezett, az európai, Masahisa Yamane professzor pedig a japán társaság elnöke.

A SZECTOR (Szeged CTO Revascularistaion Course) 2013 nevű rendezvény küldetése, hogy ezeket a nehezen és csak kevés oktatóhelyen elsajátítható technikákat régiónk minél több orvosa megtanulhassa és ezáltal minél több szívbeteg sorsán javítsanak.

Legolvasottabb cikkeink