• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Útjára indul a makói és lugosi közös projekt

Regionális hírek Forrás: GYEMSZI

Komplex közös program indul a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésére.

Útjára indul a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében" elnevezésű projekt (HURO/1101/010/2.4.1), amely a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó, valamint a Lugosi Városi Kórház együttműködésében valósul meg. Az összesen 1.190.006 € projekt Makón 433.240 € fejlesztést tesz lehetővé - tudatta közleményében a GYEMSZI. 

Az infrastrukturális fejlesztések a sürgősségi- és járóbeteg ellátások fejlesztését, a fekvőbeteg ellátáshoz kapcsolódó épület-felújítást, valamint diagnosztikai eszközök beszerzését érintik. A szakmai fejlesztések, illetve együttműködések körében nemzetközi konferenciák, workshopok és tudásalapú fejlesztések, együttműködések valósulnak meg.

A figyelemfelkeltő és tájékoztató tevékenységek körében felvilágosító és ismeretfejlesztő kampányt, valamint mindkét térségben egy közösségi rendezvényt, nyílt napot szerveznek a Szív Világnapján (szeptember 24.).

A két kórház közötti folyamatos együttműködés kiterjed a telediagnosztikai kapcsolat fejlesztésére, valamint videókonferencia-rendszer telepítésére is – a projekt a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó szakmai támogatásán, a tudás- és tapasztalatátadáson alapul.

A szív- és érrendszeri betegségek szűréséhez kapcsolódó lakossági felvilágosítás kiemelt jelentőséggel bír. A program célja a szív- és keringésrendszeri betegségek megelőzése, és hogy felhívja a figyelmet a gyógyítás, illetve kezelés fontosságára. A partnerek a szűrés hatékonyságát, illetve az átszűrtségi arányt is növelni kívánják. A helyi iskoláskorú gyerekek értékes utazást nyerhetnek, ha szüleik, nagyszüleik, illetve barátaik részt vesznek egy szűrővizsgálaton a kampány időszaka alatt, és megfelelő számú részvételi kupont tudnak összegyűjteni.

Az iskolai kampányok mellett a makói és lugosi partnerek internetes közösségi oldalakon is megjelennek. A kampány hatékonyságát a szociális ellátó intézmények és munkáltatók bevonásával, valamint egy háromnyelvű rövidfilm elkészítésével is javítani kívánják.

A mai projektindító eseményen részt vet Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója, a román partner részéről Voichescu Florin, Dr. Serpe Mircea és Dr. Ianculescu Gabriela, valamint dr. Mészáros János, a GYEMSZI Dél-Alföldi TESZK igazgatója is.