• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vége a magánpraxisnak

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Szolnok megyében már mintegy ezer aláírás gyűlt össze tiltakozásul a magánorvosok receptírási jogának korlátozásáért.

Mint ismeretes, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozik a 113/2005. (VI. 25.) kormányrendelet ellen, melynek alapján magánrendelőben magánbetegnek nem rendelhető gyógyszer 90 százalékos, vagy 100 százalékos támogatással. Mivel a rendelet törvénysértő és diszkriminatív, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Orvosi Kamara is csatlakozott a MOK kezdeményezéséhez, az aláírásgyűjtési akcióhoz – mondta portálunknak dr. Rédl Jenő, a megyei kamara elnöke.

 
Biztosított betegnek jár a szakmailag kompetens szakorvos javaslata alapján a kedvezményes gyógyszer, ha dokumentáltan és ellenőrizhetően olyan betegségben szenved, ami ezt indokolttá teszi – hangsúlyozta a főorvos. A rendelet diszkriminál szakorvos és szakorvos között, a szerint hogy állami vagy magánellátásban dolgozik-e. A rendelet szerint a támogatott gyógyszerek csak állami rendelésen írhatók fel. Ugyanaz az orvos, aki délelőtt az állami intézményben – szakrendelőben – felírhatja a gyógyszert nagyobb támogatással, magánrendelőjében csak jóval kisebb támogatással teheti ezt meg. Ezzel a rendelettel a beteg szabad orvosválasztáshoz való joga sérül.


A magánrendelők ma a betegek igénye és szükséglete alapján működnek, tehermentesítik az állami ambuláns ellátást, ahol szinte kezelhetetlen méretű már a betegforgalom, ennél fogva a szakmai ellátás minősége is csorbát szenved – folytatta a kamara elnöke. A színvonalas ellátás mellett ritkábban kerül sor az állami költésvetést alaposan megterhelő kórházi kezelésre. Ma a magánrendelőkbe azok az elfoglalt dolgozó, de aktuálisan rászoruló betegek járnak, akik távol laknak az állami ellátási helyektől. Az veszi igénybe a magánrendelést, akinek sürgős a gyógyulása, vagy munkája mellett nem tud órákat várni a túlterhelt szakrendeléseken, betegsége miatt nem várhat 8-10 hetet, hogy az előjegyzési terminus alapján sorra kerüljön vizsgálata.


A rendelet azzal a következménnyel jár, hogy a társadalombiztosítás nem fizet az ellátásért, csak a gyógyszerrendelést támogatja. Ha a beteg az állami rendelésen jelenik meg, a társadalombiztosítónak kell fizetnie a kivizsgálást, kezelést, gyógyszerrendelést, bizonyos esetekben az útiköltséget is. A rendelet az állami szakrendelésekre újabb betegtömeget zúdít, ellátásukat az egyre súlyosbodó orvoshiány szinte lehetetlenné teszi. Csökkenhet az ellátás színvonala, fokozódik a szakrendelésen dolgozó orvosok túlterheltsége. A betegeket több hetes – olykor 8-12 hetes – előjegyzés, várakozás után vizsgálják meg, betegségük közben tovább romlik, gyógyszerük elfogy, nem tudják azokat felíratni.

A támogatott gyógyszerek teljes árát a betegek döntő többsége nem képes kifizetni. Mivel nem szedik a gyógyszereket, egyre súlyosabb állapotba kerülnek, majd kórházba utalja őket a háziorvos. Ennek költsége messze meghaladja a gyógyszerek felírásával jelentkező többletköltséget. Eközben a magánorvosok ellehetetlenülnek. A rendelet a magánpraxis végét jelentheti.

A kormányrendelet senkinek sem jó. A társadalombiztosítás kifizetései nőnek, a betegek, az orvosok rosszul járnak. Akik főállásban magánpraxist tartanak fenn, teljesen ellehetetlenülnek. A MOK a rendelet visszavonása érdekében aláírásokat gyűjt, ami Szolnok megyében is megkezdődött. A már beérkezett nyomtatványok 900-1000 aláírást tartalmaznak, az aláírásgyűjtés jelenleg is folytatódik. A tiltakozáshoz csatlakoznak az orvosok mellett magánszemélyek, betegek, hozzátartozóik, és minden olyan állampolgár, aki felismerte, hogy ez a rendelet tovább rontja a betegellátást, és alapjaiban veszélyezteti a betegek kilátásait – összegezte a problémát a Weborvosnak dr. Rédl Jenő.