• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyes egészséges életmód

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A wellness nem egy hétvégére szóló program, hanem életmód, amely felkészülés nélkül számos kockázatot is rejt magában.

Szolárium
Az utóbbi években divatba hozott fitness és wellness számos kockázattal is jár, tájékozatlanul még az egészségmegőrző és betegségmegelőző tevékenységekbe sem szabad belekezdeni, mert azok visszájukra is fordulhatnak – figyelmeztetett dr. Gyarmati József, a hévízi Szent András Kórház osztályvezető főorvosa Szegeden, a Magyar Balneológiai Egyesület éves kongresszusán tartott előadásában.

A főorvos úgy fogalmazott: az utóbbi években a turisztikai kínálatát szélesítő szállodaipar kisajátította a wellness fogalmát, ugyanakkor az idegenforgalmi szakemberek arról rendre megfeledkeznek: a wellness nem egy hosszú hétvégére szóló elfoglaltság, hanem életmód, amelyre ugyanúgy fokozatosan kell felkészülni, mint egy sportversenyre, mert a bemelegítés nélküli nekibuzdulás súlyos egészségkárosodásokhoz is vezethet. A főorvos hangsúlyozta: bármilyen életmódprogram alapköve az általános kondíció és egészségi állapot felmérése, a kockázatok mérlegelése.

Gyarmati József szólt a szoláriumok káros hatásairól, a fekvő szoláriumokban megkapható fertőzésekről, a bőr- és szemkárosodások veszélyeiről. Az előadó külön kitért az egészségmegőrzés szinonimájává vált szaunázásra, kiemelve: a szaunázás – a mesterségesen előidézett hőingás – nemcsak a szívbetegek számára lehet veszélyes. Fokozhatja egyes gyógyszerek hatását, s például az ingadozó vérnyomásúaknál hozzájárulhat a hypertónia kialakulásához.

– A szauna szerves része lehet az egészségmegőrzésnek, ám be kell tartani az alapvető szabályokat. Ezek közé tartozik, hogy az egyes menetek között nem szabad inni, a szaunában nem szabad a fejet törülközővel bekötni, kerülni kell a túl magas páratartalmat, s a forró légfürdő utáni intenzív testmozgást – említett néhány megszívlelendő konkrétumot a főorvos, aki referátumában arra is figyelmeztetett: az ismeretterjesztő rendezvények ellenére számos fogyókúrás téveszme él a köztudatban, amelyek nem az egészségességhez járulnak hozzá, hanem frusztrációk és betegségek kiváltói lehetnek.