• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vidéken élni életveszély?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A folyamatos lakosság fogyás miatt jövőre négyszázezer alá csökken a lélekszám Baranya megyében.

Mindez abból a statisztikai összegzésből derül ki, amelyet a megyei hivatal minden év végén elkészít. Amíg az elmúlt év januárjában az adatok szerint 400320 volt a megyei népesség, addig jövőre ez a szám már hármassal kezdődik, mert a létszámveszteség idén meghaladta az 1500-at. A csökkenés oka elsősorban a betegségekre, illetve a születések számának visszaesésére vezethető vissza.

A vidéki falvakat az elöregedés jellemzi: van például olyan ormánsági település Baranyában, ahol az átlagéletkor 60 év feletti. A születések számának visszaesését pedig az első gyermek vállalási idejének kitolódása okozza. Ahhoz, hogy a népességi mutatók legalább szinten tarthatók legyenek, egy-egy szülőképes nőnek legalább két gyermeket kellene világra hoznia, ám ez a szám alig haladja meg az egyet.

Az idei halálozások nagy részét betegségek okozták Baranyában. Ezek eloszlása jól nyomon követhető azon az országos ráktérképen, amely pontos rendszerbe illesztette a betegségek számát és fajtáját. Az összegzésen belül a különböző betegségek alakulása tekintetében feltűnő különbségek figyelhetők meg hazánk egyes régiói között. Így például a Dél-Dunántúlon, illetve Baranyában a halálozási arány a legkedvezőtlenebb adatokat mutatja. Ez a szomorú eredmény azonban nem a tumorokra, hanem az országos adatokat is jelentősen meghaladó szív-, ér- és agyérrendszeri (stroke) betegségekre, valamint a hypertoniából származó halálozási mutatókra vezethető vissza. A rák tekintetében magasabb előfordulásról a vastagbél és a végbélrák esetében beszélhetünk.

A születéskor várható élettartam növekedése éppen Pécsett a legmagasabb, több mint két évvel. Mindez azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik a 90-es évek végén születtek, ők várhatóan több mint 72 évig élhetnek majd.

A statisztikai adatokból az is egyértelműen kiderült, hogy a halálozási arány vidéken – főként a kisebb településeken – jóval magasabb a nagyobb városban élők lélekszámához viszonyítva. Ezt a tendenciát pedig az okozza, hogy a megyében lévő kistérségeknek hiányzik az a megfelelő eszközrendszere, és adottsága, amely ezt a radikálisan növekvő mortalitási mutatót képes lenne megállítani.

Amíg az országos átlaghoz képest Pécsett, Pécsváradon, Komlón, illetve az említett városok vonzáskörzetében kissé biztatóbbnak tűnik az egészségügyi statisztika, ám a halálozási kockázat a sellyei, a siklósi, a sásdi és mohácsi kistérségekben elkeserítően magas.

A statisztikusok állítják: az egészségi állapotra vonatkozó összképet jelentősen befolyásolja az egyes országrészeken belüli jellemző életmód, az iskolázottság mértéke, a helyi (térségi, kistérségi, regionális) egészségügyi ellátórendszer korszerűsége, felkészültsége, illetve hatékonysága, valamint az adott település strukturális szerkezete is.