Eddig nem mutattak ki ételfertőzésre gyanús kórokozót a kaposvári kisgyermekek tömeges enterális megbetegedése nyomán.
A pécsi laboratóriumban a székletet, a szegediben az ételmintát vizsgálták, ám egyelőre nem tudtak kimutatni bakteriális fertőzésre utaló kórokozókat. A vizsgálatokat ezért egy esetleges vírusfertőzés gyanújával folytatják; eredmény szerdára várható – tájékoztatta a Weborvost dr. Fadgyas Erzsébet, Kaposvár város ÁNTSZ-ének tiszti főorvosa.
Mint ismeretes, a kaposvári Toldi Miklós Általános Iskola és Gimnázium főzőkonyhájáról a múlt héten feltálalt félezer adag gulyásleves és túrós batyu elfogyasztását követően 28, majd egy-két nap múlva már 38 alsó tagozatos kisdiák jelentkezett házi gyermekorvosánál elsősorban hányással, ritkábban hasmenéssel és hőemelkedéssel. Ez a létszám most hétvégén már csak néggyel gyarapodott. Az enyhe lefolyású megbetegedés az első tüneteket jelzőknél már 1-2 nap alatt rendeződött; kórházi kezelésre senki sem szorult.
Figyelemre méltó momentum, hogy a több intézménybe is szállító főzőkonyhán készült étel elfogyasztása után csak a Toldi általános iskola alsó tagozatos kisdiákjainak egy bizonyos körében jelentkeztek az enterális tünetek. S, bár a felülettisztasági, valamint a konyhai személyzetnél végzett ÁNTSZ- vizsgálatok semmilyen hiányosságot nem mutattak ki, elterjedt a hír, hogy az egyik konyhai dolgozó kezén lévő nyílt seb okozhatta a fertőzést.
Dr. Fadgyas Erzsébet ezt cáfolta mondván: mindössze egy bőrfolyamatról volt szó, ám a dolgozó védőkesztyűt használt, ezért kórokozó nem kerülhetett az ételbe. Ezt igazolta az a laboratóriumi vizsgálat is, mely nem mutatott ki gennykeltő, Staphilococcus- kórokozót.
A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy az enyhe tünetekkel jelentkező, gyors lefolyású, ám az adott populációban nagyon gyorsan terjedő betegséget calicivírus okozta. Ezt a feltevést azonban csak a vírusok kimutatására alkalmas, további laborvizsgálatok igazolhatják.