• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Pollenmentes időszakban is kialakulhat keresztallergiás reakció

Aktuális MA 06:00 Szerző:
Pollenmentes időszakban is kialakulhat keresztallergiás reakció

Tévhit, hogy az étel-keresztallergia a pollenallergiás tüneteket erősíti fel, és csak allergiaszezonban okoz panaszokat.

Légúti allergiásként sokan fellélegezhetnek ezekben a hónapokban, ugyanis gyakorlatilag nincs pollenszórás. Ha viszont bizonyos ételek fogyasztásakor torokkaparás, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben, könnyen lehet, hogy azt mégis az adott pollen keresztallergénje okozza. Dr. Viszoki Mónika az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, klinikai immunológus, fül-orr-gégész a kivizsgálás jelentőségére és a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az ételszerkezet és a pollen hasonlósága

A pollenallergiások számára az adott növény virágporának megjelenése az adott időszakban számos kellemetlen tünettel járhat. Mivel ez akár hónapokon át tarthat, mint például a  parlagfű-allergia esetén augusztustól november elejéig, továbbá egy személy gyakran több allergiában is szenved, ezért hosszabb időn át jelentkezhetnek szénanáthás tünetei: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, szem- és orrviszketés. A helyzetet súlyosbítja, ha az illetőnél megjelennek a keresztallergia tünetei is. A keresztallergia azt jelenti, hogy a tüneteket nem a pollenek, hanem bizonyos ételek fogyasztása váltja ki. Attól függően, hogy ki melyik pollenre allergiás, bizonyos ételek szerkezete nagy hasonlóságot mutat azzal az adott pollennel. Egyes anyagok kémiai szerkezetében ugyanis olyan kicsi az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük és mindkettőre védekezéssel reagál. Ezért aztán bizonyos ételek hatására ugyancsak allergiás tünetek jelentkeznek.

Ezek jellemzően az alábbiak lehetnek:

  • szájüregi viszketés,
  • ajak- vagy nyelvduzzanat,
  • gombócérzés
  • esetleg hasfájás.

A legfőbb keresztallergének gyakori pollenallergiák esetén:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka.

Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.

Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó.

Fűfélék: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

Diófélék: dió, búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi.

A nyírfapollen-alma a leggyakoribb allergén pár

A keresztallergiák hosszú felsorolása nem azt jelenti, hogy ha valaki allergiás például a parlagfűre, akkor nem ehet többé abból a négyféle élelmiszerből, ami potenciális panaszokat okozhat. Lehet, hogy egy adott személynél csak a görögdinnye okoz gondot, de az is elképzelhető, hogy semmiféle keresztallergiás tünet nem jelentkezik. A leggyakrabban előforduló keresztallergia a nyírfapollen-alma, de az összes többi gyümölcsöt ebben az esetben sem indokolt tiltólistára helyezni. "Azt tapasztaljuk, hogy ha valaki maga figyeli meg a tüneteit, a leggyakoribb hiba nem az, hogy valami fölött elsiklik, hanem éppen az, hogy túlzásba esik. Ha például a paradicsom okozza a tüneteket, hajlamos minden keresztallergént kerülni, ami a parlagfűnél, fekete ürömnél felmerülhet" – ismerteti dr. Viszoki Mónika. Ilyenkor sokan gondolnak a hagyományos allergiatesztekre, amelyek azonban csak az allergének egészét vizsgálják, az egyes összetevőket, komponenseket nem. A részletesség hiánya miatt ételek esetében álpozitív eredményt is mutathatnak, ami felesleges diétás megszorítások bevezetésére kényszerítené az érintettet. Mindezek miatt a keresztallergia kimutatásra legalkalmasabbak a multiplex allergiatesztek. A személyre szóló kivizsgálást érdemes allergológusra bízni. Egy egyszerű vérvizsgálattal nagy valószínűséggel meg lehet állapítani, hogy pontosan melyik az az étel, ami a panaszokat okozza. 

Mit lehet tenni keresztallergia esetén?

Bizonyos esetekben a hőkezelés képes inaktiválni azokat a fehérjéket, amelyek az orális allergia szindrómáért felelősek, ám ennek hatékonysága az adott élelmiszertől függ. Általában a diófélék és a fűszerek kivételek a főzési szabály alól. A diófélék többféle allergént tartalmaznak, és ezek némelyike hőálló, és ugyanez vonatkozik a zellerre és az eperre is. A legtöbb ételt azonban a főzés kellően biztonságossá teszi. Ilyen például a paradicsom, az alma, a burgonya, a körte és a legtöbb lágy gyümölcs. A keresztallergia tünetei ellen is hatásos az allergén immunterápia, ugyanis a kezeléssel a keresztallergia kapcsán jelentkező szájüregi tüneteket is enyhíteni lehet. Ilyenkor az adott pollenre irányul a terápia.

Ha érdekelnek tippek az egészséges karácsonyhoz, ezt a cikket ajánljuk.