• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Ágyúlövésként fertőz a bárányhimlő

Egészségmagazin 2017.10.03 14:30 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Ágyúlövésként fertőz a bárányhimlő

A kötelező MMR oltással együtt beadott varicella elleni vakcina növelné a védelem hatásfokát.

A hírek szerint ezen a héten tárgyal a kormány annak a négy védőoltásnak a bevezetéséről, amelyek jelentősen javíthatnák a fertőzési statisztikákat, megelőzhetnék több, főleg a gyermekeket érintő betegség járványos előfordulását. Az egyik ilyen fertőzés a bárányhimlő, amelyet évente 30-40 ezer 2-8 éves gyermek kap el, s amely a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke megfogalmazásában olyan erővel robban be a bölcsődei-óvodai-iskolai közösségekbe, mint egy ágyúlövés. Dr. Póta György keddi tájékoztatóján arra is felhívta a figyelmet, hogy még akkor is érdemes beadatni a bárányhimlő elleni vakcinát, amikor megjelennek az első jelek, mert így várhatóan enyhe lefolyású lesz a betegség, és elkerülhetőek a súlyos szövődmények.

A bárányhimlő súlyos eseteinél olyan szövődményekkel is számolni kell, mint például agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás, neurológiai elváltozások - mondta az egyesület elnöke. Igaz, az évi 30-40 ezer bárányhimlős fertőzés közül csupán 10 százalék igényel kórházi ellátást, a többi gyorsan, akár másfél hét alatt lezajlik.

Fontos azonban tudni, hogy az enyhe lefolyású esetek is veszélyt jelenthetnek. Ugyanis a főleg ősszel-télen jelentkező betegség nagyon legyengíti az immunrendszert, így a fertőzésen átesett gyerekek sokkal könnyebben kapják el a vírusokat, például az influenzát.

A szülőknek azzal sem árt tisztában lenni, hogy a bárányhimlő, azaz a varicella vírusa már egy nappal a pöttyök megjelenése előtt is fertőz, ráadásul olyan erővel, hogy akár negyedóra alatt is át tud jutni az egy helységben lévő bölcsődei csoportra - tette hozzá.

A pöttyök, azaz a hólyagocskák elvakarása, akár egy életre nyomot hagyó heget okozhat. Ezt a gyerekek még nehezen látják át, az önfegyelmük nem elég erős - Ezt már Deliága Éva pszichológus mondta. A szakember szerint a fertőzés nagyon megnehezíti a bölcsődei, óvodai beszoktatást is. Hiszen ha ez a lelkileg kényes folyamat újra-és újra megszakad - a gyerekek egy hetet vannak közösségben, betegség miatt két hetet otthon - sokkal nehezebb elérni az alkalmazkodást. Épp ezért a pszichológus szerint is nagyon fontos a megelőzés, a védőoltás.

Dr. Póta György szerint az lenne az ideális, ha még a közösségbe kerülés előtt, 15 hónaposan, a kötelező MMR (kanyaró-mupsz-rubeola) oltással együtt kaphatnák meg a gyerekek a kétkomponensű bárányhimlő elleni vakcinát. Már csak azért is, mert így együtt a védelem hatásfoka is nőne.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink