• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bélflóra, mikrobiom vagy mikrobióta?

Egészségmagazin 2023.10.12 Forrás: Allergiaközpont
Bélflóra, mikrobiom vagy mikrobióta?

A bél feladata kettős: biztosítania kell a szervezet sértetlenségét, s ezzel együtt a szükséges tápanyagok emésztését és felszívódását is.

Egyre többet hallani, olvasni a bélflóráról, annak szerepéről az egészségben, betegségben, de talán kevesebben látják tisztán, valójában milyen döntő jelentősége van a testfelszíneken, vagyis a légutak, bőr, húgyutak, bélrendszer felszínén élő milliárdnyi mikroorganizmus összességének a szervezet működésében. Dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológusa, belgyógyász, az IBS specialistája a bélflóra, vagyis a mikrobióta, mikrobiom bemutatását vállalta.   

Nélkülözhetetlen mikróbák tömege: a láthatatlan szerv 

A nagyobb felbontású mikroszkópok kifejlesztése az 1900-as évek elején alapjaiban változtatta meg az élővilággal kapcsolatos ismereteket.  Nekik köszönhető a mikrobióta, az emberi szervezet nélkülözhetetlen, szabad szemmel láthatatlan szervének felfedezése is.

A mikrobióta a testfelszíneken, vagyis a légutak, bőr, húgyutak, bélrendszer felszínén élő milliárdnyi mikroorganizmus összessége, amely az emberi szervezettel kölcsönösen egymásra utaltságban, vagyis szimbiózisban él. Ennek az együttműködésnek a minősége döntő jelentőségű egészségünk szempontjából. Az ide tartozó baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikroszkopikus élőlények részt vesznek a káros környezeti hatások elleni védelemben, nélkülözhetetlen anyagokat állítanak elő és megakadályozzák a betegséget okozó mikroorganizmusok tartós megtelepedését. 

Bélflóra, bél-mikrobióta vagy bél-mikrobiom? 

A mikrobióta egészség szempontjából legfontosabb része az emésztőrendszerben található. Az utóbbi évtizedekben a tudományos kutatások és az egészségtudatos közvélemény érdeklődésének egyaránt a középpontjába került, és a gyarapodó ismeretek újabb és újabb kérdéseket vetnek fel vele kapcsolatban. Ezt jelzi az elnevezésével kapcsolatos bizonytalanság is: az eredeti bélflóra kifejezés mára nem pontos, mivel a latin „flóra” szó jelentése „növényzet”, és a mikrobióta alkotóelemei nem növények.

- Mikrobióta lenne a pontos meghatározás, de ezt is gyakran felcserélik a mikrobiom névvel, bár ez a mikrobióta genetikai állományára utal. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a bélflóra kifejezést használom, mivel a köznyelvben és gyakran az ismeretterjesztő irodalomban is ezzel találkozunk – mondja Pászthory doktornő. 

A bélflóra feladatai 

- Az emésztőrendszer kiemelt jelentőségének oka, hogy minden, amit megeszünk-megiszunk, egyszerre jelent táplálékforrást és a szervezet számára idegen anyagot. A bél feladata tehát kettős: biztosítania kell a szervezet sértetlenségét úgy, hogy közben a szükséges tápanyagok emésztéséről és felszívódásáról is gondoskodik. A védekezés és átjárhatóság bonyolult feladata ellátásának első állomása a bélflóra, melyhez a bél saját neuro-endokrin-immun rendszere társul. Fejlődésük és működésük egymással szoros kölcsönhatásban áll – ismerteti dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológusa, belgyógyász, az IBS specialistája

A bélflóra, amellett, hogy az első védelmi vonalat jelenti a kórokozókkal szemben, együttműködik az immunrendszerrel és részt vesz az emésztés folyamatában, az egész szervezet működésére hatással van. Ennek magyarázata anyagcsere-folyamataiban rejlik. Táplálékát a diétás rostok jelentik, amelyeket fermentációval, vagyis oxigén nélkül lebontva számtalan biológiailag aktív anyagot termel:     

-        Rövid láncú zsírsavak (SCFA): ezek szerepe a bélfal-táplálás, a gyulladáscsökkentés, a daganat megelőzés, az anyagcsere és étvágy szabályozása. Ide tartozik a propionsav, amely a jóllakottságot, a máj zsírtermelésének csökkentését, a koleszterinszint csökkentését, és a daganatok elleni védelmet befolyásolja, valamint az acetát, butirát, amelyek az étvágyat csökkentik és az inzulin-érzékenységet növelik.

-        Vitaminok: B-vitamin, K-vitamin, folsav.

-        Triptofán: ez a szerotonin-szintézis alapanyaga.

-        Idegi hírvivők (neurotranszmitterek): szerotonin, GABA, DOPA, ACh,  norepinefrin, hisztamin.

-        Érelmeszesedést fokozó anyagok: cholin, betaine, TMAO (trimetilamin nitrogen oxid). 

-        Karcinogének: acetaldehid – vastagbél és májtumorok (etanol lebontásából) 

-        Gázok: napi több liter (hidrogén, metán, kéndioxid, széndioxid) 

Mit tehetünk a bélflóra egészségéért? 

A már kialakult bélflóra állapotát leginkább az étrend befolyásolja, ugyanakkor az életmód más elemei is hatással vannak rá. A magas rost-tartalmú, nyers zöldségekben, telítetlen zsírsavakban és fermentált életekben gazdag étrend növeli a sokszínűséget és a hasznos bélbaktériumok arányát. A rendszeres sport, szellemileg aktív életvitel is erősíti a bélflórát, míg a mozgásszegény, inaktív életet élő, tartós stressz-állapotoktól szenvedő emberek bélflórájának összetétele is kedvezőtlenül alakul.

Antibiotikumokat – bélflóra károsító hatásuk miatt is – csak orvosi rendelésre szabad szedni, a táplálékkiegészítők (probiotikumok, szimbiotikumok) tekintetében pedig érdemes szem előtt tartani, hogy nem csodaszerek, egyértelműen kedvező hatás nem feltétlenül várható tőlük. Leginkább a személyre szabott gasztroenterológiai kivizsgálás és iránymutatás, valamint optimális esetben az életmód orvoslás képes javítani a már kialakult betegségeken, állapotokon.  

Legolvasottabb cikkeink