• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészséges csecsemőknek felesleges a speciális gyógytápszer

Egészségmagazin 2023.09.22 Forrás: Noguchi Magyarország
Egészséges csecsemőknek felesleges a speciális gyógytápszer

A gyermektáplálással kapcsolatos szemléletváltás segíthet a csecsemőknek és családjaiknak.

Az utóbbi hónapokban nagy figyelem övezte a csecsemőtápszerek árának alakulását, amire több tényező is hatással volt. Tavaly ősszel bizonyos termékeken 55%-ról 25%-ra csökkentették az egészségbiztosítási támogatást, így egyes receptre felírt tápszerek árát nagyobb részben kell önerőből fizetnie a fogyasztóknak. Ugyanakkor fontos látni, hogy a tudomány folyamatosan változik, mindig újabb és újabb következtetések látnak napvilágot. Ismereteink bővülésével pedig érdemes a tapasztalatainkat a mindennapi gyógyító tevékenységekbe és a táplálásba is beilleszteni, hogy ezzel is jó irányba változtathassunk az addigi gyakorlatokon.

„6 hónapos kor alatt az anyatej a legideálisabb táplálék a csecsemők számára. Előfordulhat azonban, hogy az édesanya valamilyen okból nem tudja szoptatni gyermekét, vagy nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű anyatej. Ilyen esetekben jöhet szóba a tápszeres pótlás. A megfelelő termék kiválasztásánál azonban figyelembe kell venni a csecsemő igényeit és a családban esetlegesen előforduló megbetegedéseket is. Ilyen lehet a közeli rokonnál előforduló allergia. Az ún. részlegesen hidrolizált (HA) tápszerek az allergiás megbetegedés szempontjából magas kockázatú csecsemők számára javasolhatók, de ez az igény nem általánosítható. Ennek oka, hogy egészséges, nem kockázati csoportba tartozó babák esetén a "HA tápszerek" használatának nincs előnyösebb hatása a normál tehéntej alapú tápszerekhez képest” – mondja Dr. Sutka Melinda debreceni csecsemő-és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus.

Az EMMI szakmai irányelvei szerint sem igazolt a hidrolizált tápszerek betegségmegelőző hatása az egészséges csecsemők esetében, illetve ahol a családi anamnézisben nincs allergiás megbetegedés. Így ezekben az esetekben e készítmények adása sem indokolt.

A hidrolizált tápszereket a köznyelv hipoallergénként is emlegeti, az allergia prevenciós hatását övező feltételezés azonban megdőlni látszik. A tápszerek csomagolásán olvasható HA a hidrolizált alapú rövidítése és nem a hipoallergéné. Egészséges, negatív családi anamnézissel rendelkező csecsemő esetén a normál tejalapú tápszer javasolható anyatej hiányában vagy annak pótlására. Ezek a tápszerek valamivel olcsóbbak is, a családok így kiküszöbölhetik, hogy hosszú távon a drágább előállítású tápszert kelljen adniuk gyermeküknek, amiből a kicsinek nem származik több előnye, mintha a másik alternatívát fogyasztaná.

„Minden csecsemő egyedi és egyedi igényekkel is rendelkezik. Szerencsések vagyunk, hogy ma már a piacon számtalan anyatej-helyettesítő és speciális - gyógyászati célra szánt - élelmiszer elérhető. Fontos, hogy szükség esetén éljünk is ezekkel a lehetőségekkel, de azt is jó tudni, hogy valódi előny ezektől a speciális - legtöbbször drágább - készítményektől csak a csecsemők meghatározott csoportjánál várható. Ahogy nem tanácsos tejalapú tápszert adni tejallergiás babáknak, úgy a teljesen egészséges csecsemők számára adott hidrolizált fehérjét tartalmazó termékek is feleslegesek” – mondja Dr. Pölöskey Péter szombathelyi csecsemő- és gyermekgyógyász, pulmonológus szakorvos. 

A fogyasztók figyelemfelhívása mellett az egészségügyi szakemberek szemléletmódváltására is szükség lehet. Számtalan forrásból informálódhatunk, hogy a lehető legjobbat biztosítsuk gyermekeink számára. Az internetes fórumokon és a közösségi médián olvasottak helyett ugyanakkor jobb, ha a szülők egy megbízható, naprakész tudású szakemberhez fordulhatnak a felmerült kérdésekkel.

Legolvasottabb cikkeink