• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Érzem az illatod, megmondom ki vagy

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A partner kellemetlen szaga volt a szakítás oka.

A szagok, illatok természetes velejárói mindennapjainknak, ám gyakran nem is tudatosul bennünk, mekkora jelentőségük van. Egyes szagok, például kedvenc virágunké, jó érzéssel töltenek el bennünket, míg a kellemetlen szag figyelmeztethet akár valamiféle veszélyre is. Valószínűleg nem ennénk meg olyan dolgot, melynek rossz szaga van. Ilyen módon elkerülhetjük a szervezetünk számára káros anyagokat, például a romlott étel elfogyasztását. A szagok jelentősége azonban nem merül ki ennyiben. Fontos szerepet játszanak emberi kapcsolataink kialakítása során, nagyban befolyásolják a rólunk kialakított képet, hogy mások mit gondolnak rólunk.

Az ember több mint 10.000 különféle szag elkülönítésére képes. Mindezek befolyásolhatják érzelmi állapotunkat, döntéseinket, viselkedésünket. Egy kellemes illat kedvenc üzletünkben ösztönözhet bennünket, hogy tovább maradjunk, ily módon növekszik annak az esélye is, hogy valamit vásárolni fogunk.

Mindnyájan ismerjük az új autók belterének jellegzetes illatát. Ha ilyen illatot permetezünk egy használt járműbe, a vásárló számára szimpatikusabb, bizalomgerjesztőbb lehet, úgy érezheti, jó üzletet köt annak megvásárlásával. Bevált trükk az ingatlanügynökök részéről, hogy fahéjjal töltik meg az eladandó házat, így keltve kellemes családi fészek érzetét a leendő vevőben.

De valóban ennyire kiszámíthatóak lennénk, és tudat alatt ennyire képesek bennünket befolyásolni a szagok?

A tudományos kísérletek és felmérések alapján azt kell mondanunk, hogy igen. A Göteborgi Egyetem Pszichológia Szakának munkatársai 1996-ban végeztek egy kérdőíves vizsgálatot 16-69 évesek körében a szagok jelentőségéről emberi kapcsolataink szempontjából.

A vizsgálat egyértelműen rámutatott, hogy a hétköznapi ember számára nagy jelentősége van a szaglásnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a megkérdezettek 36 %-a szakított már meg intim kapcsolatot kifejezetten partnere kellemetlen szaga miatt. A vizsgálati alanyok 85 %-a azért használ parfümöt, aftershave-et, hogy vonzóbbnak tűnjön, és jobb szaga legyen, ugyanakkor 69 % a partnere illatát rögtön fürdés után ítélte a legvonzóbbnak. 62 % állította, hogy partnerét képes felismerni az illata alapján, 73 % pedig kifejezetten szokta arra használni kedvese valamely ruhadarabját, hogy felidézze őt.

A szagok változásának észlelését is vizsgálták a kutatók. 85 % úgy nyilatkozott, hogy képes érzékelni, amikor a partnere intim illata megváltozik fürdés, betegség, menstruációs ciklus, terhesség, szexuális tevékenység, fizikai megterhelés, stressz vagy akár egy különleges étel hatására. Az intim higiéniával kapcsolatban is érdekesek az eredmények: 34 % válaszolta, hogy az intim testrészeit körültekintőbben tisztítja, mint a teste egyéb részeit, tartós kapcsolat során pedig a megkérdezettek 50 % -a nem változtat különösen intim tisztálkodási szokásain, 25 % azonban kevesebbet törődik a kérdéses területtel.

Láthatjuk tehát, hogy legszorosabb emberi kapcsolatainkat nagyban befolyásolja szaglásunk, és így van ez a rólunk kialakított képpel is. Gondoljunk csak bele, biztosan mindnyájunk ismertségi körében vannak olyan emberek, akiknek szaga jellegzetesen rossz érzéseket kelt bennünk. Folyton érezzük kellemetlen leheletüket, izzadtságuk vagy éppen ruhájuk áporodott szagát. Ilyenkor a legtöbben bajban vagyunk, általában nem merjük mindezt szóba hozni az érintett személlyel kapcsolatban.

Természetesen egyénenként változik, ki mennyi időt, energiát és pénzt áldoz megjelenésére, testkultúrájára, és higiéniájának fenntartására. Azt azonban el kell ismernünk, hogy vannak olyan mindennapi teendők, melyek elkerülhetetlenek, ha nem szeretnénk kellemetlenül érezni magunkat embertársaink között alapvető higiéniánk esetleges hiánya miatt. Hiába ugyanis a csodás ruha, a vonzó frizura, ha testünk nem kapja meg azt a rendszeres gondoskodást, mely komfortérzetünkhöz szükséges.

A mindennapos tisztálkodás esetében a szakemberek szerint a zuhanyzás legoptimálisabb, tusfürdőnk és szappanunk kiválasztásakor pedig fantáziánknak szinte semmi sem szabhat határt. A legkényesebb testrészeink egyértelműen hajlataink, melyek tisztán és szárazon tartása rendkívül fontos a kellemetlen testszag elkerülésének érdekében. Emellett a száj- és fogápolás is sarkalatos pont, hiszen megakadályozza a baktériumok, lepedékek szaporodását, melyek a szájszag kialakulásáért felelősek.

Intim testrészeink gondozása kiemeltem fontos, nemcsak partnerünk, hanem magunk miatt is, hiszen általában sérülékeny szervekről van szó. Ráadásul anatómiai felépítésünk és a nagyobb fokú nyitottság miatt, érzékenyebb és sérülékenyebb nyálkahártyájuk miatt a nők jobban ki vannak téve a különféle fertőzéseknek. Ezek megelőzésére léteznek különféle intim mosdószerek, melyek erősítik a hüvely természetes flóráját. Azt azonban ne felejtsük el, hogy egy egészséges nő hüvelye általában tiszta, a benne termelődő tejsavbaktériumok gondoskodnak a megfelelő egyensúly fenntartásáról. A gombák elterjedésének ideális táptalajt jelentenek a műszálas és túl szoros fehérneműk is, így ezeket kerüljük.

Legolvasottabb cikkeink