• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hétről hétre kevesebb az influenzás beteg

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Folytatódott az influenzaszerű megbetegedések számának csökkenése az év 10. hetében.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályának közlése szerint a  figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján úgy becsülik, hogy  a 2010. március 8-14. közötti héten az országban kb. 8.090 fő fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt, 27%-kal kevesebb, mint az előző héten.

Négy területen emelkedett, tizenhárom területen csökkent, három területen nem változott az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Győr-Moson-  Sopron és Hajdú-Bihar megyében 20%-kal, Baranya megyében 10%-kal emelkedett az influenzás tünetekkel háziorvosukat felkeresők száma a 9. héthez viszonyítva, azonban a jelzett területek közül a megbetegedések gyakorisága csak Győr-Moson-Sopron megyében haladta meg az országos értéket.

Az influenza-aktivitás Pest megye (mérsékelt) kivételével alacsonynak minősíthető az egész ország területén.

A 10. naptári héten orvoshoz fordulók közel egyötöde gyermek volt (21,3%). A betegek 20,6%-a a 15-24 éves fiatalok, 20,9%-uk a 25- 34 évesek közül került ki. A 35-59 évesek aránya 26,4%, míg a 60 éven felülieké 10,8% volt.

A 2010. év 10. hetében influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 41 főt vettek fel kórházba, 11 fő részesült intenzív ellátásban és 10 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. A kórházi felvételek száma mérsékelten csökkent az előző hetihez viszonyítva. A kórházba utalt betegek 17,1%-a gyermek, 9,8%-a 15-29 éves fiatal volt, 43,9% a 30-64 évesek, míg 29,3% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A héten az influenza A(H1N1)v vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről nem értesült  az ÁNTSZ.

A 10. héten 87 influenza-gyanús betegtől küldtek anyagot virológiai vizsgálatra. A sentinel orvosok által az OEK Légúti vírus osztályára beküldött 35 légúti minta közül 3 volt influenza A(H1N1v vírus pozitív, további három betegnél parainfluenza, két betegnél Chlamydia pneumoniae fertőzést igazoltak az elvégzett vizsgálatok. Az influenza pozitivitási arány 8,6%-nak felelt meg.

A hagyományos (diagnosztikus célú) beküldés keretében érkezett 52 mintából 8 bizonyult influenza A(H1N1)v pozitívnak (15,4%). A héten összesen 11 betegnél igazoltak influenza A vírusfertőzést, mind a 11 megbetegedést az influenza A(H1N1)v vírus okozta.

Összegezve: a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2010. év tizedik hetében is alacsony volt az influenza aktivitása. A 4. héttől kezdődően hétről hétre csökken az influenzaszerű megbetegedések becsült száma.

A 2009. 21.-2010. 10. hét között 9 310 betegnél történt virológiai vizsgálat influenzavírus kimutatása céljából. A 10. héten megerősített 11 új esettel a pandémiás H1N1 variáns által okozott, ismertté vált megbetegedések kumulatív száma 2 142-re nőtt. Az influenza A(H1N1)v fertőzéssel összefüggésbe hozható, ismertté vált halálesetek 10. hétig regisztrált száma 130.

Legolvasottabb cikkeink