• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így rajzolódik ki az egészségi állapotunkat megjelenítő mozaik

Egészségmagazin 2023.10.13 Forrás: Weborvos
Így rajzolódik ki az egészségi állapotunkat megjelenítő mozaik

A legfontosabb laboratóriumi vizsgálatok - egészségi állapotunk értékelésének fontos mozaikelemei.

Minden egyes laboratóriumi vizsgálat egy lépéssel közelebb visz az egészségünkről alkotott teljes képhez. Egészségünk megőrzéséhez szükséges információk között és a betegségek korai felismerésében kulcsszerepet játszanak a laboratóriumi vizsgálatok. A Dr. Rose Magánkórházban elvégzett laboratóriumi vizsgálatok egy olyan „egészségi állapotunkat megjelenítő mozaik” részei, melynek összesített eredménye mélyreható betekintést nyújt egészségi állapotunkba. Ismerkedjünk meg a legfontosabb laboratóriumi vizsgálatokkal Dr. Lelbach Ádám, a Dr. Rose Magánkórház vezető belgyógyász szakorvosának segítségével.

Vérképvizsgálatok: a vérképzőrendszer állapotának monitorozása

A vérvétel során vizsgált paraméterek – fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék száma, valamint a különböző fehérvérsejt-csoportok aránya – értékes információkat nyújthatnak gyulladásos, daganatos vagy vérképzőszervi betegségekről.

Laboratóriumi-kémiai vizsgálatok: az anyagcsere és a különböző szervek működésének ellenőrzése 

A kémiai vizsgálatok a testünkben zajló kémiai folyamatokkal kapcsolatban adnak információt. A nátrium, kálium vérszintjei fontosak a szív megfelelő működéséhez, a kalcium és foszfor vérszintek pedig a csontok megfelelő anyagcseréjéhez szükségesek. Ezen kívül a vesefunkció ellenőrzése is nagyon fontos, hiszen a vesék jelentős szerepet játszanak a méregtelenítésben, de a szervezet normál víztartalmáról is adnak felvilágosítást. Az ezt jelző paraméterek a karbamid és a kreatinin.

A máj egészségü állapotát jelző laboratóriumi paraméterek

A májfunkciót mutató paraméterekhez tartozik a GPT, a GOT, a gamma GT és az alkalikus foszfatáz értékek. Ezen értékek kóros eltérése esetleges gyulladásos vagy anyagcsere betegségekre utalhatnak, de az epehólyag és az epeutak betegségét is jelezhetik.

Zsíranyagcsere: a koleszterin és triglicerid szintnek ellenőrzése

A zsíranyagcsere vizsgálata során a koleszterin és trigliceridek szinteket ellenőrizzük, melyek fontosak az érrendszeri betegségek (érelmeszesedés) kialakulásában. Az optimális tartomány azonban nem egységes, az egyén egészségi állapotától, társbetegségeitől is függ.

Vércukor és hemoglobin A1C értékek: a cukorbetegség paraméterei

A vércukor érték vizsgálata fontos a cukorbetegség felismerésében, amely megmutatja a mérés pillanatában lévő értéket. A hemoglobin A1c érték visszamenőleg az elmúlt háromhavi átlagos vércukorértékre utal.

Pajzsmirigy és prosztata vizsgálatok: specifikus egészségi problémák felderítése

Egészségi állapotunk további részletes elemzése érdekében a pajzsmirigy és prosztata vizsgálatok is fontosak. A TSH szint mérésével megítélhetjük a pajzsmirigy hormon termelését. A prosztata-specifikus antigén (PSA) vizsgálat fontos a férfiak számára, különösen 35-40 éves kor felett, mivel ez segíthet a prosztata daganatok korai felismerésében.

Vizeletvizsgálat és vastagbélrák szűrés: a komplex egészségügyi kép utolsó mozaikjai

Végül, de nem utolsósorban, a vizeletvizsgálat és a vastagbélrák szűrés is szintén fontos különböző betegségek korai diagnózisában. A vizeletvizsgálat sokrétű információt nyújt egészségi állapotunkról, beleértve a folyadékfogyasztást, a cukorbetegséget, a vesekárosodást, illetve a különböző fertőzésre utaló elváltozásokat a vizeletben. A székletvizsgálat kimutatja, hogy van-e láthatatlan vér a székletben, ami utalhat a vastagbélben esetleges polip vagy daganat jelenlétére, aranyeres elváltozásra. A székletből történő vizsgálataink során fény derülhet a helicobacter baktérium jelenlétére is, amely gyomorbetegségeket, fekélyt, daganatot okozhat.

Szűrővizsgálatok: fontos a rendszeresség! 

A Dr. Rose Magánkórházban hiszünk abban, hogy az egészség megőrzése egy folyamatos, átgondolt tevékenység, amelynek részei a rendszeresen végzett szűrővizsgálatok. Az elmúlt majdnem két évtizedben végzett vizsgálataink lehetővé teszik számunkra, hogy pácienseink egészségi állapotát részletesen elemezhessük, és a kialakuló kórjelző tendenciákat időben felismerhessük.

Minden egyes vizsgálat ”egy mozaikelem”, amely egy lépéssel közelebb viszi pácienseinket a teljes egészségi állapotot ábrázoló kép létrejöttéhez. A „mozaik” kifejezés nem csupán egy metafora, hanem az a mód, ahogyan a szűrővizsgálatokról gondolkodunk: minden egyes „vizsgálati mozaik részlet” hozzájárul egy nagyobb, összefüggő kép, az egészségi állapotunk leírásának létrehozásához - hangsúlyozza Dr. Lelbach Ádám.

Legolvasottabb cikkeink