• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Ingyenes látásellenőrzés immár tizenharmadszor

Egészségmagazin 2017.10.02 13:48 Forrás: Semmelweis Egyetem
Ingyenes látásellenőrzés immár tizenharmadszor

Egyre több ember számára jelent azonban gondot a száraz szem szindróma, ez az idei Látás Hónapja főtémája.

Immár 13. alkalommal várják ingyenes látásellenőrzéssel és szaktanácsadással az érdeklődőket országszerte a Látás Hónapja elnevezésű rendezvénysorozaton. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója elmondta, az idei kiemelt téma a száraz szem szindróma. A várható élettartam kitolódásával és a környezeti ártalmak megszaporodásával egyre több ember számára jelent majd problémát ez a kórkép – indokolta a témaválasztást az igazgató.

Idehaza a szürkehályog a leggyakoribb látásprobléma, emellett gyermekkorban a kancsalság, a veleszületett rendellenességek, majd felnőttkorban a glaukóma, a fénytörési hibák és a cukorbetegség szövődményeként jelentkező szemfenék-problémák, illetve az időskori makuladegenerációk a leginkább jellemzőek – ismertette Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Egyre több ember számára jelent azonban gondot a száraz szem szindróma, amely mögött elsősorban az áll, hogy egyre tovább élünk, és egyre több környezeti ártalommal kell számolnunk – hangsúlyozta az igazgató. Mint mondta, hormonális változások is módosítják a könny összetételét, ezért 40-50 éves kortól, főként a nőknél megnő a szemszárazság előfordulása. A viszketéssel, szúró érzéssel járó elváltozás hatására a szemfelszín is megváltozhat, amit már szemüveggel nem is lehet korrigálni, ezért is olyan fontos a megelőzés.

Mivel egyéb betegségek, például pajzsmirigyproblémák és neurológiai okok is kiválthatják a szem szárazságát, így először mindenképpen szemorvosi vizsgálatra van szükség az okok tisztázásához. Hozzátette, mintegy hatvan féle vény nélküli szemcsepp kapható a patikákban, fontos azonban, hogy szakorvosunkkal egyeztetve válasszunk ezek közül.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt beszélt arról is, hogy a Látás Hónapja a látszerészek, az optometristák és a szemorvosok összefogásával valósul meg. A klinikaigazgató azt tanácsolta, hogy az októberi akció részeként azok is nézessék meg a szemüket, akiknek nincs panasza, a szembetegségek ugyanis gyakran lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki, és okoznak visszafordíthatatlan elváltozásokat.

Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke elmondta, a szakmai összefogás nyomán országszerte több száz vizsgálóponton várják az érdeklődőket ingyenes látásvizsgálattal és szaktanácsadással egész októberben. Beszélt arról is, hogy a környező világból származó információk mintegy 90 százalékát vizuális úton szerezzük, ezért is fontos, hogy minél több embert szólítsanak be a kampány során az optikai üzletekbe, hogy tisztába kerüljenek a látásképességükkel.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink