• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Lehet, hogy a pajzsmirigye miatt alszik nyugtalanul

Egészségmagazin 2017.10.28 15:02 Forrás: Endokrinközpont
Lehet, hogy a pajzsmirigye miatt alszik nyugtalanul

Túlműködés esetén az anyagcsere fokozódik, és emiatt az összes testi folyamat felpörög.

Az alvászavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjaira. Bár sokszor pszichés ok áll a hátterében, ám nem ritka, amikor a pajzsmirigy működési zavara teszi tönkre az éjszakákat. Dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdezték a témában.

Mikor beszélünk alvászavarról?

Olykor mindenkivel megesik, hogy nehezebben és rosszabbul alszik, ám általában egy idő múlva ismét visszatérnek a nyugodt éjszakák. Alvászavarról abban az esetben beszélünk, ha a probléma már tartósan, egy hónapnál tovább is fennáll, valamint a zavar már a nappali teljesítményre, hangulatra és közérzetre is kihat. Ugyanis ha az illető nem képes elaludni, a gondolatai rabja, illetve ha gyakran felébred, úgy napközben fokozottan álmossá válik, a koncentrációkészség lényegesen csökken, és ez nem csak a munkahelyen ártalmas, de balesetveszélyes is lehet! Éppen ezért, ha a probléma tartósan megnehezíti a benne szenvedő mindennapjait, úgy érdemes kivizsgáltatni, mi is állhat a hátterében.

Szervi ok is állhat az alvászavar mögött

Bár alvászavar esetén a legtöbben pszichés okokat sejtenek a háttérben, ám könnyen lehet, hogy az ingerlékenység és a depresszió csupán következmény. Ugyanis a probléma hátterében nem ritkán szervi okok állnak (pl. kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, hormonális okok).

Lehet, hogy a pajzsmirigye a bűnös

„A pajzsmirigy zavarai számtalan tünetet produkálhatnak, és ezekből az egyik az alvászavar. Amennyiben a szerv túl sok hormont termel (pajzsmirigy túlműködés), úgy az anyagcsere fokozódik, és emiatt az összes testi folyamat felpörög. A beteg pulzusa szaporábbá válik, emésztése felgyorsul, menstruációs panaszokkal küzd, kevésbé tolerálja a meleget, izzad, valamint idegessé, stresszessé válik. Ez természetesen komoly hatást gyakorol az alvására is, nyugtalanabbul alszik, gyakran felébred"- magyarázza az endokrinológus.

A pajzsmirigy túlműködés okai, kezelése

Hogy valóban pajzsmirigyzavar áll a rossz alvás mögött, arról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, mely során a TSH, T3, T4 és szükség esetén az ATPO szintjét ellenőrzik. Kóros eredmény esetén ultrahangon szemügyre veszik a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, ugyanis előfordulhat, hogy golyva, esetleg göbök okozzák a fokozott hormontermelést. Természetesen nem csak a szerv abnormális képe miatt fordulhat elő pajzsmirigy túlműködés, ugyanis a probléma autoimmun eredetű is lehet (Graves-Basedow kór). Ebben az esetben figyelemfelhívó jel lehet a beteg szemeinek kidülledése, és az emiatt fellépő merev tekintet. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot, vizenyőt okoz.

Szerencsére a probléma az esetek többségében egyszerű gyógyszeres terápiával orvosolható, ám szükség esetén izotópos kezelésre szorul a beteg. Amennyiben nagyobb göbök, illetve strúma okozza a zavart, úgy műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink