• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Lehet, hogy a pajzsmirigye miatt alszik nyugtalanul

Egészségmagazin 2017.10.28 15:02 Forrás: Endokrinközpont
Lehet, hogy a pajzsmirigye miatt alszik nyugtalanul

Túlműködés esetén az anyagcsere fokozódik, és emiatt az összes testi folyamat felpörög.

Az alvászavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjaira. Bár sokszor pszichés ok áll a hátterében, ám nem ritka, amikor a pajzsmirigy működési zavara teszi tönkre az éjszakákat. Dr. Békési Gábort, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdezték a témában.

Mikor beszélünk alvászavarról?

Olykor mindenkivel megesik, hogy nehezebben és rosszabbul alszik, ám általában egy idő múlva ismét visszatérnek a nyugodt éjszakák. Alvászavarról abban az esetben beszélünk, ha a probléma már tartósan, egy hónapnál tovább is fennáll, valamint a zavar már a nappali teljesítményre, hangulatra és közérzetre is kihat. Ugyanis ha az illető nem képes elaludni, a gondolatai rabja, illetve ha gyakran felébred, úgy napközben fokozottan álmossá válik, a koncentrációkészség lényegesen csökken, és ez nem csak a munkahelyen ártalmas, de balesetveszélyes is lehet! Éppen ezért, ha a probléma tartósan megnehezíti a benne szenvedő mindennapjait, úgy érdemes kivizsgáltatni, mi is állhat a hátterében.

Szervi ok is állhat az alvászavar mögött

Bár alvászavar esetén a legtöbben pszichés okokat sejtenek a háttérben, ám könnyen lehet, hogy az ingerlékenység és a depresszió csupán következmény. Ugyanis a probléma hátterében nem ritkán szervi okok állnak (pl. kardiológiai, pulmonológiai, belgyógyászati, fül-orr-gégészeti, hormonális okok).

Lehet, hogy a pajzsmirigye a bűnös

„A pajzsmirigy zavarai számtalan tünetet produkálhatnak, és ezekből az egyik az alvászavar. Amennyiben a szerv túl sok hormont termel (pajzsmirigy túlműködés), úgy az anyagcsere fokozódik, és emiatt az összes testi folyamat felpörög. A beteg pulzusa szaporábbá válik, emésztése felgyorsul, menstruációs panaszokkal küzd, kevésbé tolerálja a meleget, izzad, valamint idegessé, stresszessé válik. Ez természetesen komoly hatást gyakorol az alvására is, nyugtalanabbul alszik, gyakran felébred"- magyarázza az endokrinológus.

A pajzsmirigy túlműködés okai, kezelése

Hogy valóban pajzsmirigyzavar áll a rossz alvás mögött, arról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, mely során a TSH, T3, T4 és szükség esetén az ATPO szintjét ellenőrzik. Kóros eredmény esetén ultrahangon szemügyre veszik a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, ugyanis előfordulhat, hogy golyva, esetleg göbök okozzák a fokozott hormontermelést. Természetesen nem csak a szerv abnormális képe miatt fordulhat elő pajzsmirigy túlműködés, ugyanis a probléma autoimmun eredetű is lehet (Graves-Basedow kór). Ebben az esetben figyelemfelhívó jel lehet a beteg szemeinek kidülledése, és az emiatt fellépő merev tekintet. A szempanaszok hátterében az áll, hogy az antitestek a szemben lévő izmokat is megtámadják, gyulladást hoznak létre, ami duzzanatot, vizenyőt okoz.

Szerencsére a probléma az esetek többségében egyszerű gyógyszeres terápiával orvosolható, ám szükség esetén izotópos kezelésre szorul a beteg. Amennyiben nagyobb göbök, illetve strúma okozza a zavart, úgy műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink