• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Mivel lepje meg Valentin napon allergiás kedvesét?

Egészségmagazin 2018.02.14 11:57 Forrás: Allergiaközpont
Mivel lepje meg Valentin napon allergiás kedvesét?

A stressz felerősíti az allergiás tüneteket, így érdemes relaxáló programokkal készülni a jeles nap alkalmából.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) összegyűjtötte azokat a lényeges szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha allergiás, vagy asztmás párunkat szeretnénk valamilyen ajándékkal meglepni. Bryan Martin allergológus, a szervezet elnöke szerint ezen a napon az egészség is épp oly fontos, mint a romantika, figyelmetlenségünkkel pedig a legjobb szándék ellenére is nagyon kellemetlen perceket szerezhetünk kedvesünknek.

Ne válasszon parfümöt!
A légúti betegségben szenvedők gyakran erős tünetekkel reagálnak az intenzív illatokra. Ezt általában az illékony szerves vegyületek okozzák, amik belélegezve fejfájást, orrfolyást, tüsszögést idézhetnek elő. Ha a kedvesünk nem szokott parfümöt használni, ez is lehet az oka, jobb, ha vásárlás előtt rákérdezünk. Amennyiben így van, legyünk annyira figyelmesek, hogy mi sem vastag illatfelhőbe burkolózva indulunk el a randevúra.

Kerülje a füstös helyeket és az illatosítókat!
Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa kiegészítésként elmondta, hogy a parfümök mellett a meghitt hangulatot árasztó, így ezen a napon különösen kedvelt illatosítók, gyertyák, füstölők is hasonló tüneteket okozhatnak, jobb ha mellőzzük használatukat. Az erős illatok mellett a dohányfüst, a passzív dohányzás is kerülendő, mert erős köhögést, nehézlégzést okozhat az arra érzékenyeknél. Pollenallergiásoknál sajnos a virágpor is tünetet okozhat, állatszőr allergiás párunkat pedig jobb, ha nem házi kedvenccel, vagy állatkerti randevúval lepjük meg.

Főzzön allergénmentesen!
Ma már nagyon gyakoriak az ételallergiák, vagy ételérzékenység, kevés viszont az olyan étterem, ahol garantáltan allergénmentesen étkezhetünk. Figyelmességként persze az sem utolsó, ha időt szánunk arra, hogy felkutassunk egy ilyen éttermet, vagy cukrászdát, de talán még romantikusabb, ha mi magunk készítjük el a menüt válogatott alapanyagokból.

Tegyen rendet…
Kétség kívül a legkevésbé sem meghitt program, ám annál inkább értékelendő tevékenység, ha valaki egy alaposan kitakarított, allergénmentes otthonban várja kedvesét. Poratka allergia esetén fordítsunk figyelmet a kárpitozott bútorok, szőnyegek HEPA szűrős készülékkel történő átporszívózására. A plüssállatainkat 60fokon átmosva mentesíthetjük az allergénektől. Penészgomba allergia esetén pedig a fürdőszobát érdemes alaposan kitakarítani.

Ajándékozzon nyugalmat!
Kutatások igazolják, hogy a stressz felerősíti az allergiás tüneteket, így érdemes relaxáló programokkal készülni a jeles nap alkalmából. Szervezhet akár masszázzsal, fürdőzéssel egybekötött hosszú hétvégét, de otthon is meglepheti kedvesét, már azzal is, ha például a házimunkát – legalább részben – átvállalja tőle, így több ideje jut pihenésre. Rövidebb programok: színház, mozi, de egy kellemes vacsora melletti beszélgetés is jó eszköz arra, hogy a mindennapi stresszt letegyük, és egy kicsit kikapcsolódjunk.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink