• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rendetlenkedik a szíve? Ettől is lehet

Egészségmagazin 2018.04.17 Forrás: Budai Kardioközpont
Rendetlenkedik a szíve? Ettől is lehet

A pitvarfibrilláció leggyakoribb okai a magas vérnyomás, cukorbetegség, egyéb szívprobléma, illetve pajzsmirigy túlműködés.

Olykor mindenkivel előfordul, hogy kisebb szívproblémákkal küzd- ezek közül a leggyakoribb az extra ütem (extrasystole). Komolyabb problémát az ún. pitvarfibrilláció okoz, mely a felnőttek körében az egyik leggyakoribb szívműködési zavar. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ennek egyik lehetséges okát ismerteti.

Pitvarfibrilláció - ütemhiba a szívben

A pitvarfibrilláció lényegében a szív működésének ütemében bekövetkező változás, melynek során a pitvarok 300-400-szor húzódnak össze percenként. Nagy veszélye, hogy ekkor sokkal könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök, így gyakori, hogy stroke-hoz vagy tüdő embóliához vezet a probléma. A pitvarfibrilláció okozhat tüneteket (légszomj, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés), de lehet tünetmentes is- ebben az esetben orvosi vizsgálat során derül fény az állapotra.

A pitvarremegésre több tényező is hajlamosít, leggyakrabban magas vérnyomás, cukorbetegség, egyéb szívprobléma, illetve pajzsmirigy túlműködés is vezethet a kialakulásához.

Az egyik fő hajlamosító faktor- pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködése igen sok tünetet okozhat. Leggyakrabban normál étkezés melletti fogyásról, idegességről, alvászavarról, hasmenésről, menstruációs zavarokról és magas pulzusszámról panaszkodik a beteg.

Tanulmányok szerint a pajzsmirigy túlműködés mindemellett megemeli a pitvarfibrilláció rizikóját is. A British Medical Journal című lapban közzétett eredmények szerint a korai stádiumú hyperthyreosisban szenvedő betegeknél a pitvarremegés kockázata 30 százaléknál nagyobb, míg ha nincs pajzsmirigy túlműködés ez csupán 12 százalék.

Éppen ezért hívják fel az orvosok a figyelmet a pajzsmirigyzavar mielőbbi kezelésére, ugyanis - mint látható- nem csak kellemetlen panaszokat okozhat, de megnöveli az életveszélyes állapotok megjelenésének rizikóját is. Az orvosok azt is hangoztatják, hogy ezen betegek rendszeresen vegyenek részt szűréseken, melyek során fény derülhet a tünetmentes pitvarfibrilláció meglétére is, hiszen azt is kezelni szükséges!

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

A pajzsmirigy túlműködés meglétére az alacsony TSH, valamint a megemelkedett T3/T4 szint utal. Ekkor az orvos ellenőriztetheti továbbá az ATPO értékét is, melynek magasabb koncentrációja kóros autoimmun folyamatokra utal - mondja dr. Békési Gábor. A szakértő hozzátette, hogy ezen kívül szükség van még a szerv ultrahangos és izotópos vizsgálatára is, ugyanis a túlműködést okozhatja strúma, illetve hormontermelő göbök is- ez esetben előfordulhat, hogy jódizotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség! Egyéb esetekben gyógyszeres kezelés is elegendő lehet.

 

Legolvasottabb cikkeink