• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok betegség okozhat elhúzódó köhögést

Egészségmagazin 2023.08.04 Forrás: Tüdőközpont
Sok betegség okozhat elhúzódó köhögést

Nem csak légzőszervi betegségek okozhatják a kellemetlen tüneteket, ezért mindenképpen indokolt a szakorvosi vizsgálat.

Krónikus köhögés esetén, vagyis ha a panaszok 8 hétnél hosszabb ideje fennállnak, mindenképp indokolt az orvosi kivizsgálás. A tartós köhögésnek számos légzőszervi vagy más szervrendszeri oka is lehet. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa néhány gyakori kiváltó okot sorolt fel az elhúzódó panaszok hátterében.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip, a közelmúltban lezajlott felső légúti betegség következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyenkor a termelődő orrváladék hátrafelé, a garat irányába csorog. Emiatt ingerköhögést okoz, mely főként fekvő testhelyzetben jelentkezik, a nyugodt alvást is zavarja. Hátsó garatfali csorgást fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt légúti allergia is okozhat, így ilyen esetben ezt is vizsgálni kell. 

Vérnyomáscsökkentők mellékhatása

A jelenség nem ritka, az ACE-gátlót szedők körében megközelítőleg 5-ből 1 embert érint. Sok esetben nehéz megállapítani az összefüggést, mivel a köhögés hetekkel, de akár hónapokkal később is jelentkezhet azután, hogy elkezdtük szedni a gyógyszert. Ha mégis erre gyanakszunk, jelezzük kezelőorvosunknak, mivel ilyen esetben a makacs köhögés ellen csak a gyógyszer cseréje jelent megoldást. 

Szívbetegség miatt is köhöghet

A szívelégtelenség miatt jelentkező köhögés lehet száraz vagy hurutos. A köhögés mellett az állapot romlásával nehézlégzés is fellép. A panaszok jellegzetesen éjszaka, fekvő helyzetben fokozódnak és felülésre javulnak. Ilyen esetben a szívbetegséget kell kezelni a köhögés megszűnéséhez. 

Reflux a háttérben

Ha a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, akkor nemcsak mellkasi égő érzést, kellemetlen szájszagot – a reflux jellegzetes tüneteit – okozhatja, hanem légúti tüneteket is. Akár orrmelléküreg-gyulladást is kiválthat, de hozzájárulhat orrpolip kialakulásához és műtét utáni kiújulásához is. Gyakran torokfájás és köhögés – különösen éjszaka, fekvő helyzetben – lehet a következménye. Ilyen esetben a köhögés ellen a reflux kezelésével védekezhetünk. 

Stressz-betegség

Az elhúzódó köhögés bizony lehet a stressz, az idegesség és depresszió következménye is. Gyanúra ad okot, ha a kivizsgálás során nem találnak szervi rendellenességet, és megfigyeljük, hogy panaszaink súlyosbodnak stresszhelyzetben. A tartós köhögés ellen ilyen esetben stresszcsökkentő technikák elsajátításával vehetjük fel a harcot. 

Asztma

Az asztma krónikus légúti gyulladással jár, első tünete lehet a tartós köhögés is. Jelentkezhet éjszaka is, de az allergéneken kívül kiválthatja különböző irritáló anyagok – illatanyagok, por és füst - belélegzése is. Esetenként a hideg levegő és a testedzés szintén kiváltó ill. súlyosbító tényező is lehet. Elhúzódó köhögés esetén az asztma lehetősége is felmerül, a diagnózishoz tüdőgyógyászati, allergológiai kivizsgálásra van szükség. 

Krónikus hörghurut

Ha a légutakat borító nyálkahártya begyullad, a nyáktermelő mirigyek megduzzadnak, és fokozott váladéktermelődés lesz a következmény, ez tartós köhögést fog fenntartani.

Előfordulhat hörgőszűkület nélkül is, mint egyszerű idült hörghurut, vagy hörgőszűkülettel, mint a COPD tünete. Mindkét eset elsősorban a dohányosokat érinti, ilyenkor alapvető a dohányzás teljes elhagyása is a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett. Kisebb arányban a nem dohányosoknál is előfordulhat, pl. légköri, munkaköri ártalmak következtében. 

Tüdőgyulladás

Kezdeti tünet is lehet, de akár hetekkel a betegség lezajlását követően is megmaradhat a köhögés. A tüdőgyulladás járhat lázzal, de jelentkezhet láz nélkül is. Életkoronként eltérő tüneteket okoz, emiatt a felismerése nem mindig könnyű. A diagnózishoz mellkasröntgenre van szükség. 

Tüdődaganat

A tartós köhögést azért sem szabad elbagatellizálni, mert súlyos betegségeket, akár tüdődaganatot is jelezhet. Az elváltozás kockázata magasabb a dohányzók körében, ám a füstmentes élet sem jelent egyértelműen védelmet a tüdődaganat ellen, nemdohányzóknál is kialakulhat. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha másfél-két hónapon túl elhúzódó köhögést tapasztalunk.

Legolvasottabb cikkeink