• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Akadémia létesült a betegszervezetek számára

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az AIPM legújabb kezdeményezése a betegszervezetek eredményesebb működését segíti.

Sokszor hangoztatott, de a gyakorlatban nem mindig teljesülő elvárás, hogy a beteg megfelelően tájékozott legyen, hiszen ez sokat segíthet gyógyulásában. Az egészségügyi ellátók mellett a betegszervezetek is sokat segíthetnek a betegek eligazodásában, támogatásában, innovatív terápiákhoz juttatásban a klinikai vizsgálatokon keresztül. Az innovatív gyártókat tömörítő szövetség, az AIPM az Egészségértés Díj meghirdetése után ezúttal a betegszervezeteknek igyekszik segíteni egy újabb kezdeményezéssel. Életre hívták a Betegszervezetek Akadémiáját (Beta) amely ma tartotta első konferenciáját. A rendezvényt egy, a szervezetek körében végzett online felmérés előzte meg, amelyből kiderült, milyen gondokkal küszködnek az egyesületek, alapítványok, így útmutatóul szolgált a Beta élkitűzéseihez, programjához.

Míg a kommunikációs tevékenység általában nem okoz gondot a szervezeteknek, annál égetőbb számukra az anyagiak hiánya, a forrásbővítési lehetőségek felkutatása, illetve a betegjogok ismerete, védelme, a jogsegély jellegű tanácsadás – derült ki a konferencián Thomas Straumits, az AIPM elnökének tájékoztatásából. Mint fogalmazott, a Beta egyik fő célja, hogy hidat építsen a beteg és az orvos között a jobb együttműködés, hatékonyabb gyógyulás érdekében. Az Akadémia emellett segíteni kívánja a betegszervezetek fejlődését, hálózati szerveződését, valamint a betegségekhez kapcsolódóan oktató anyagok létrehozását szakmai információk átadását tűzte ki célul.

Jelenleg négyszáz betegszervezetet tartanak számon hazánkban, kivétel nélkül mindegyik csatlakozhat az új kezdeményezéshez, azaz a Beta-hoz. Tájékozódni a folyamatosan töltődő beta.info.hu weboldalon lehet a kezdeményezésről.

A konferencián programot is hirdettek, eszerint ez év szeptemberében indul a Beta oktató programja három rendezvénnyel: szeptemberben a forráslehetőségekről, októberben a betegségekkel kapcsolatos kommunikációról, novemberben az önkéntességről lesz szó, majd 2017-ben újabb három szakmai találkozóra kerül sor: februárban a betegjogokról, márciusban a szervezetek vezetőinek utánpótlási gondjairól, áprilisban a hálózatfejlesztésről értekeznek a résztvevők.

A Beta tudományos partnere a Semmelweis Tudományegyetem, szakmai partnere a Nemzeti Betegfórum, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Mint az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla elmondta, egyre jobban nyitnak betegszervezetek felé, hiszen az intézetnek is megvan a felelőssége a hazai egészségügyi állapotok alakulásában. A betegszervezetek segíthetik az egészségtudatosabb gondolkodást, a betegjogok védelmét. A Beta véleménye szerint kiváló fórum a tapasztalatok, információk megosztására is.                  

Legolvasottabb cikkeink