• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi szolgáltatók a térségi ellátásban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Az intézményi progresszivitásnak megannyi előnye, s kár lenne elvitatni, időnként hátránya is van.

A fentieket Decsi Tamás egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ főigazgatója „Az egyetemi egészségügyi szolgáltató szerepe az ellátás szervezésében és fejlesztésében" című előadásában mondta az Önkormányzati Egészségügyi Napok mai konferenciáján.

Az általa irányított központ a térség vezető egészségügyi intézményeként a területi és kiemelt ellátások nyújtása mellett a szolgáltatók közötti koordináció, továbbképzés központjai is. Mindez abban az egykor szebb napokat látott Baranya megyei térségben történik, ahol egyre inkább az ország egyik leszálló ágában lévő települései, s azok lakói tengetik napjaikat.

Az intézmény működésében a térségi központok elsősorban az ellátás sürgősségi–traumatológiai központjai, melyek a térségi központban szerveződnek. Alapelv továbbá, hogy integráltan, egykapus rendszerrel – párhuzamosan szervezett gyermek sürgősségi ellátással – működnek a kiemelt sürgősségi ellátások is. Térségenként koncentráltan, de nem feltétlenül a térségi központban történik a kiemelt erőforrást igénylő ellátás, olyan, mint például az onkológia, az onko-radiológia és a sugárterápia. A sor persze tovább folytatható, hiszen alapvető dolguk a gyermekkort érintő szakmacsoportok és szubspecialitások – gyermeksebészet-traumatológia, gyermek onkológia, PIC III, gyermek endoszkópia, gyermek intenzív-aneszteziológia, gyermekpszichiátria megszervezése is.

Esetükben az ellátás-szervezés és fejlesztés fő mozgató rugója a megfelelő szakembergárda foglalkoztatása. Mindez olyan időkben, amikor igencsak hiány van orvosban és asszisztenciában…. A térségben működő egészségügyi szolgáltatóknál megjelenő szakorvosaikkal próbálják a hiátust pótolni például aneszteziológus, érsebész, fül-orr-gégész, kardiológus, urológus, belgyógyász szakemberrel...

Gondjaik között említette, hogy az egészségbiztosító bizonyos szolgáltatásokat adott összegig fizet, azután a többit saját felelősségre nyújtják. Ott van például a laboratóriumuk teljesítménye, amiben még két esztendeje 675 079 173 elszámolt laborpontjuk volt, tavaly csupán csak az első félévben 359 153 729, több száz százalékkal lépték túl a keretüket. De mégsem mondhatták egy távolabbi vérvételre azt, hogy nem fogadják értékelésre a leadott mennyiséget…

Pontosan tudja, hogy az összegyűlt adósságot az intézménynek rendeznie kell. A 2013. november 1. és 2014. május 31. között jelentett és elszámolt aktív fekvőbeteg-szakellátási teljesítménykeretén felüli, legfeljebb 4% többletteljesítményének az alapdíj 100%-án történő egyszeri díjazására jogosultak, figyelemmel az ezen időszakban elszámolt teljesítményekre is. Nos, az összegek meghatározását az illetékeseknek intézményesen felül kellene bírálni. A jövőbeli pénzosztási elveknél, a beavatkozási pontoknál fontos az intézményen belüli, a tulajdonosi és a kormányzati együttműködés.

Mindenesetre a PTE Klinikai Központ hiányának főbb okozói és kezelésének eszközei elég könnyen summázhatók. Ilyen az egyetemi szolgáltatói szerep többletköltsége, a kezelések eszközei, az OEP finanszírozás korrekciója, pályázati források a 13 telephelyen történő gyógyítás racionalizálásához, a duális és a finanszírozás elvének érvényesítése.

Végül, de nem utolsó sorban komoly bevételi forrás a külföldi diákok képzése, akiknek száma ma már lényegesen több, mint az itthonról felvett hallgatóké….

Zombor Gábor a tervezett változtatásokról

Sinkó Eszter, Rácz Jenő, Páldy Anna és Éger István előadása a konferencián

Legolvasottabb cikkeink