• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már 1900 robotasszisztált műtétet végeztek a programban

Egészségpolitika 2024.02.23 Forrás: MTI
Már 1900 robotasszisztált műtétet végeztek a programban

A Dél-pesti kórház urológiai osztályán folyó gyógyítás és betegellátás nemcsak országosan, de európai szinten is kiemelkedő - az OKFŐ főigazgató-helyettese szerint.

Hatékony egészségügyi rendszer az abban dolgozók személyes elkötelezettsége nélkül nem lehet, és ha az ágazatban dolgozók "megélik ezt az értéket", akkor a gyógyítás nemcsak szolgáltatás, hanem valódi hivatás lesz - mondta a Belügyminisztérium egészségügyi finanszírozásért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián pénteken Budapesten.

Lengyel László azt mondta, fordíthat a kormány bőségesen forrásokat az intézménynek fejlesztésére, alkalmazhatják a legmodernebb eljárásokat, eszközöket, gyógyszereket, bevezethetik a robottechnológiát, a mesterséges intelligenciát, a telemedicinát és a tudomány minden friss eredményét, hatékony egészségügyi rendszer csak akkor lesz, ha megőrizzük a múltból az emberséges, személyes gyógyítást és a nehézségeken felülemelkedő elkötelezettséget.

"Ha olyan emberek dolgoznak az egészségügyben, akik megélik ezt az értéket, a gyógyítás nemcsak egy szolgáltatás, hanem valódi hivatás lesz" - fogalmazott a helyettes államtitkár a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet által 14. alkalommal megrendezett, Minimál invazív eljárások az urológiában című nemzetközi továbbképzés és konferencián.

Lengyel László szerint a jövő egészségügyének kulcsa az orvos, és a szakmai támogatást, a folyamatos infrastrukturális és informatikai fejlesztést az ilyen képzések jelentik, ahol a résztvevők a világ élvonalába tartozó technológiákon tanulhatják és láthatják a gyakorlatban a legmodernebb műtéti eljárásokat.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese - utalva a Jahn Ferenc kórházban futó robotsebészeti programra - azt mondta: a kórház urológiai osztályán folyó gyógyítás és betegellátás nemcsak országosan, de európai szinten is kiemelkedő.

A szakember szerint ennek kialakításához elsősorban szakmai igényesség kellett, amely "mindig a legmagasabb szintre tör".

A főigazgató-helyettes kiemelte Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa munkáját, valamint a társintézmény, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vezetésének szerepét a robotsebészet területén. E két intézmény együttműködése az eredményesebb betegellátást szolgálja - tette hozzá.

A robotsebészet bevezetésével sikerült utolérni a tőlünk e területen előrébb járó országokat, és 8 milliárd forintot fordítottak a robotasszisztált rehabilitációs fejlesztésekre is - mondta.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója példaértékűnek nevezte a két intézmény együttműködését a magyarországi robotsebészeti beavatkozások területén, egyben örömét fejezte ki, hogy ma már a Semmelweis Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, Győrben és a közeljövőben Debrecenben is operálhatnak robottal.

Beszámolt arról is, hogy a Jahn Ferenc kórház és az OOI konzorciumban végrehajtott robotasszisztált műtéteinek száma a program indulása óta eltelt két évben elérte az 1900-zat, és folyamatosak az úgynevezett konzolsebészeti képzések is.

Tenke Péter osztályvezető főorvos azt mondta: példamutató, hogy egy városi kórházban elindulhatott a robotsebészet, és fontosnak nevezte az ilyen, és ehhez hasonló szakmai konferenciákat, amelyen megismerhetők a szakterület legújabb vívmányai, műtéti eljárásai.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta, immár tizennegyedik éve hívják össze az urológiai szakma magyar és nemzetközi szaktekintélyeit, a háromnapos rendezvényen az urológia legkorszerűbb műtéti technikáit, technológiáit mutatják be.

(Nyitókép: orvostechnikai robotot készítenek elő a Minimál invazív eljárások az urológiában című nemzetközi konferencián tartott bemutató műtéthez a Jahn Ferenc kórházban. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Legolvasottabb cikkeink