• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egy új kutatás szerint fertőző lehet a rák és a cukorbetegség

Lapszemle 2024.02.24 Forrás: magyarhirlap.hu
Egy új kutatás szerint fertőző lehet a rák és a cukorbetegség

Biológusok eddig úgy tudták ezek a betegségek nem terjednek az emberek között.

Testünk körülbelül 30 trillió emberi sejtből áll, de ennél körülbelül 39 trillióval több mikrobiális sejt van. A baktériumok, vírusok, protozoonok és gombák változatos közösségét, amely a bélben, a szájban, a bőrön és máshol van jelen, mikrobiomnak nevezzük – írja a RIA Novosztyi alapján a magyarhirlap.hu.

A biológusok régebben a mikrobákat „jó” és „rossz”, kórokozó mikrobákra próbálták felosztani. Ma már egyre világosabb, hogy egyfajta ökoszisztémát alkotnak, amelynek normális működésétől nagyban függ az egészségünk.

...

A Covid–19 világjárvány megmutatta, hogy a modern társadalomban milyen gyorsan terjednek a mikrobák emberről emberre. A „jók” ugyanolyan ütemben terjedtek, mint a „rosszak”. Ezért a tudósok egyre inkább a „fertőző” kifejezést nemcsak a kórokozókra, hanem a mikrobiom egészére is alkalmazzák.

A Cell című folyóiratban megjelent friss tanulmányukban a kutatók a szociális mikrobiom emberi egészségre gyakorolt hatását elemzik. Megállapítják, hogy a mikrobák cseréje jelentős szerepet játszik az emberek fertőző és nem fertőző betegségekkel szembeni fogékonyságában és ellenálló képességében.

„Néhány nem fertőző betegségnek valójában fertőző vonatkozása is lehet” – idézi a sajtóközlemény a tanulmány egyik szerzőjét, Rachel Carmodyt, a Harvard Egyetem humán evolúcióbiológia adjunktusát. – Ez azonban potenciálisan aggasztó gondolat. A társadalmilag terjedő mikrobák ugyanis védelmet nyújthatnak a betegségek ellen is„.

A kutatók eddig csak egészséges emberek mikrobiomját elemezték. Most belevágnak a következő szakaszba - hogy kiderítsék, milyen szerepet játszik a mikrobák cseréje bizonyos betegségek kialakulásában.

„A mikrobiom átadásának komoly következményei vannak, mivel egyes nem fertőző betegségek részben a mikrobiom megváltozott összetételéhez kapcsolódnak” - magyarázza Nicola Segata.

Az E. coli bizonyos törzsei például olyan toxinokat szabadíthatnak fel, amelyek növelik a rák kockázatát. Azoknál, akiknél jelen van a Fusobacterium baktérium, rosszabb a vastagbélrák prognózisa. A szervezet glükóz- és inzulinszintjét befolyásoló bélbaktériumokat összefüggésbe hozták az elhízással és olyan állapotokkal, mint a metabolikus szindróma, sőt a 2-es típusú cukorbetegség. A mikrobiom egyensúlyhiánya feltehetően hathat a neurodegenerációval, és kiválthatja az Alzheimer-kór kialakulását.

„Ha mindezek a betegségek legalább részben a mikrobáktól függenek, és a mikrobiom legalább részben fertőző, akkor ezeket a betegségeket is részben fertőzőnek kellene elismerni” – mondja Segata.

Sajnos a tudósok eddig csak az összefüggések megállapítására szorítkoztak, és nem tudják megmondani, hogy a mikrobák okozzák-e egyes nem fertőző betegségek kialakulását, vagy egyszerűen csak könnyebben megtelepednek egy legyengült szervezetben.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink