• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Migráció: magyarországi látogatáson a WHO szakértői

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A Kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen értékelte a migrációval összefüggő egészségügyi kihívásokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői közösen értékelték a migrációval összefüggő kihívásokat. A WHO delegációja az EMMI meghívására tett látogatást Magyarországon és az érintettek aktív bevonásával vizsgálta meg az elmúlt hónapokban kialakult migrációs helyzet egészségügyi vonatkozásait és fogalmazta meg ezzel kapcsolatos észrevételeit - közölte az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

A menekültek és migránsok nagy számban való érkezése komoly kihívások elé állítják hazánk és a fogadó országok egészségügyi rendszereit. Magyarország közegészségügyi-járványügyi helyzete jelenleg stabil, azonban a migrációs nyomás szükségessé teszi mindazon intézkedések meghozatalát, amelyek révén a kialakult, társadalmi, szociális, egészségügyi szempontok mérlegelését egyaránt igénylő, komplex helyzet hatékonyan kezelhető.

Az európai tagállamok válaszadásának segítésére, a WHO Európai Regionális Iroda közös látogatásokat szervez az érintett országokba, azok egészségügyi tárcáival együttműködve. Ilyen találkozókra sor került már Portugáliában, Spanyolországban, Máltán, Olaszországban, Görögországban, Cipruson, Bulgáriában, Szerbiában és Albániában.

Magyarországi látogatásuk során, a WHO képviselői találkoztak az érintett magyarországi döntéshozókkal, szakértőkkel, civil és nemzetközi partnerszervezetek képviselőivel és előadások, illetve rövid interjúk keretében megismerkedtek a magyar helyzettel, valamint felkeresték a bicskei és kiskunhalasi befogadó állomásokat, a Fóti gyermekotthont és a Baptista Szeretetszolgálat családi átmeneti otthonát és látogatást tettek a röszkei tranzitzónában is és Szegeden.

A látogatás végén sor került a tapasztalatok közös, első értékelésére, amelynek során a résztvevő felek a hazai jó gyakorlatokra is ráirányították a figyelmet, valamint feltárták azokat a területeket, amelyeknek további megerősítésével Magyarország még hatékonyabban képes reagálni a migrációval kapcsolatban megjelenő közegészségügyi változásokra. A WHO szakértői a látogatásról részletes jelentést készítenek, a hazai szakértőkkel közösen - zárul a közlemény.

Legolvasottabb cikkeink