• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Munkaértekezletet tartottak az egészségügyi rendszer szakfelügyelői

Egészségpolitika 2023.11.10 Forrás: MTI
Munkaértekezletet tartottak az egészségügyi rendszer szakfelügyelői

BM: a szakfelügyelő főorvosok nélkülözhetetlen és elengedhetetlen szereplői az egészségügyi rendszernek.

Három év után ismét munkaértekezletet tartottak a szakfelügyelők, amire a veszélyhelyzeti korlátozások miatt utoljára 2021-ben került sor. Az eseményen jelen volt többek között Takács Péter, a BM egészségügyi államtitkára és Müller Cecília országos tisztifőorvos is.

Takács Péter hangsúlyozta: a szakfelügyelők bizonyították, hogy nélkülözhetetlen és elengedhetetlen szereplői az egészségügyi rendszernek, ugyanis ők azok, akik véleményt nyilvánítanak a szakterületet érintő kérdésben, együttműködnek az illetékes szakmai kollégiumi tagozattal, részt vesznek a szakmai irányelvek előkészítésében és felülvizsgálatában, ezzel segítve az intézmények zavartalan működését - olvasható a közleményben.

Szakfelügyeleti tevékenységet az a személy végezhet, akit az országos tisztifőorvos a szakfelügyelői névjegyzékbe vesz, az ehhez szükséges pályáztatási és nyilvántartási feladatokat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ látja el.

Az országos szakfelügyelő feladata véleményt nyilvánítani a szakterületét érintő kérdésben, együttműködni a szakterülete szerint illetékes szakmai kollégiumi tagozattal, részt venni a szakmai irányelvek előkészítésében és felülvizsgálatában, részt venni a szakmai és minőségfejlesztési adatgyűjtési rendszer fejlesztésében, minőségügyi célú adatgyűjtéseket és elemzéseket, rendszerezéseket, szakmai minőségértékelést, kockázatelemzési tevékenységet végezni. Emellett feladata klinikai audit minőségértékeléshez szükséges mutatókat, indikátorokat kidolgozni, klinikai auditot végezni, belső minőségügyi tevékenységről véleményt készíteni, közreműködni és véleményt alkotni a szakmai minimumfeltételekről, egészségügyi szakmai irányelvekről, szükség szerint kapcsolatot tartani az országos gyógyintézetekkel, országos szakmai és kollegiális vezetőkkel, szakmai szervezetekkel, egyesületekkel, az egészségügyben működő szakmai kamarákkal, orvostudományi egyetemekkel. Feladata még az országos tisztifőorvos bevonásával szakmai támogató tájékoztatást tartani, az egészségügyért felelős miniszter felkérésére bármely egyéb egészségügyi szakmai kérdésben véleményt nyilvánítani és ellátni a felkérésben foglalt feladatokat.

A szakfelügyelő főorvosok azért is kiemelkedő szereplői az egészségügyi ellátórendszernek, mert nemcsak a jogszabályban meghatározott feladataikat, hanem egyéb, a betegellátás zavartalan működéséhez szükséges tevékenységeket is elvégzik. Megkérdőjelezhetetlen tekintélyek a területükön és tudják biztosítani azt, hogy a magyar betegek a mindenkor legmegfelelőbb ellátást kapják - áll a BM közleményében.

Legolvasottabb cikkeink