• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosi nagygyűlés: az egészségügyi államtitkár is ott lesz

Egészségpolitika Frissítve 2019.09.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Orvosi nagygyűlés: az egészségügyi államtitkár is ott lesz

Horváth Ildikó elfogadta a meghívást a Magyar Orvosi Kamara szombati orvosi nagygyűlésére.

Már ezer felett regisztráltak az orvosok arra a nagygyűlésre, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szervez szombatra, s amelyre az EMMI, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség vezetőit is meghívták. Mint Éger István, a MOK elnöke csütörtöki tájékoztatóján elmondta az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, Horváth Ildikó elfogadta a meghívást, a Miniszterelnökségtől még nem érkezett válasz, a pénzügyi tárcától viszont egyértelműen jelezték, hogy nem vesznek részt az eseményen.

A kamara vezetője emlékeztetett, az orvosi nagygyűlést, amelynek "Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal" címet adták, azért szervezték meg, mert a korábbi a döntéshozókkal történő, gyümölcsözőnek hitt tárgyalások falba ütköztek, s az addigi ígéreteket nem követte megvalósítás.

Tehát, mint korábban említette: orvosi béremelésről a leghatározottabb egykori ígéretek ellenére jelenleg szó sincs, az orvosi jövőkép kiszámíthatatlan, tervezhetetlen. A paraszolvencia nem csak igazságtalan és súlyosan torzító hatású, de tönkreteszi a szakorvosképzést, minőségi, betegbiztonsági kockázatot növelve. A nyugdíjas korú egészségügyi dolgozóknak is tarthatatlan a helyzete. Pedig a jelentős szakemberhiányt pótolni igyekvő mintegy ötezerre tehető nyugdíjas korú nővér, orvos munkája nélkülözhetetlen. Hátrányos jövedelmi megkülönböztetésük, közteher fizetési diszkriminációjuk, a velük szemben támasztott ismétlődő és értelmetlen, véget nem érő bürokratikus adminisztráció pedig tűrhetetlen.

Azért szervezték meg a nagygyűlést, hogy ha már a tárgyalóasztal mellett nem sikerült ezekről a problémákról a döntéshozókkal dűlőre jutni, akkor talán a demonstrálók előtt választ adnak a kérdéseikre, amelyeket öt témakörben tettek fel a három tárca illetékeseinek, s amely kérdéseket a csütörtöki tájékoztatón a MOK elnöke nyilvánossá tett. Az öt témakör, illetve követelés amellyel kapcsolatban megfogalmazták a kérdéseket:

1. 2022-re egységesen kötelező kezdő szakorvosi minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül, 900 ezer forintos mértékben, melyre a képzettséget, gyakorlatot és előmenetelt tükröző bértábla épüljön, az értéktartás folytonos garanciájával!

2. 2022-re a fenti követelés teljesülésével egyidejűleg szűnjön meg a paraszolvencia rendszere!

3. Szüntessék meg a nyugdíjas munkavállalóinkat sújtó diszkriminációt, szabaddá téve, hogy betegeinket és fiatal, támogatásra szoruló kollégáinkat szolgálhassák döntésük szerint.

4. Döntsék el, orvosokkal vagy orvosi judíciumokkal és képzettséggel nem rendelkezőkkel akarják-e honfitársainkat a jövőben gyógyíttatni, pusztán szűkmarkúság okán.

5. Szerezzenek érvényt és rendszeresen, szigorúan ellenőrizzék a szakmai minimumfeltételek meglétét intézményeinkben, mindenekelőtt munkaerő, de tárgyi oldalról is!

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek főleg a nyugdíjas egészségügyi dolgozók "diszkriminatív helyzetével" kapcsolatban tesznek fel több kérdést, a pénzügyminisztert főleg arról faggatják, hogy miért nem biztosítanak költségvetési prioritást az egészségügyi ágazatnak. A legtöbb, 14 kérdést az emberi erőforrás miniszterének teszik fel, ezek többek között a befulladt bértárgyalások miértjéről, a lehetséges 900 ezer forintos szakorvosi kezdő minimálbérről, a munkaerőt érintő minimumfeltételekről, a paraszolvencia rendszeréről szólnak. Ez utóbbiakra, mint Éger István mondta, reményeik szerint az államtitkár asszony, válaszokat fog adni.

Kérdésekre válaszolva a MOK elnöke azt mondta: Megvárják, hogy milyen válaszokat kapnak, csak azután döntenek arról, hogy mi a következő lépés. "Nincs értelme az üres fenyegetéseknek", ezért nem kívánt konkrétumokat említeni arra az esetre, ha nem kapnak konkrét válaszokat, ha nem lesz eredménye a nagygyűlésnek. Az elnök azért annyit megemlített, hogy a korábbi felmérésük alapján 2600 orvos mondta azt, hajlandó az önkéntes túlmunka felmondására is azért, hogy a célokat elérjék.

 Itt olvashatók azok a kérdések, témafelvetések amelyeket a 3 meghívott tárca írásban korábban megkapott.

Legolvasottabb cikkeink