• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rangot és helyet kap a védőnői szolgálat

Egészségpolitika Forrás: MTI

A magyar védőnői hálózat megújítására 700 millió forintos uniós támogatást biztosítanak.

Eljött a védőnői szolgálat megbecsülésének az ideje, és erről kormánydöntés is született - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a 100 éves a Védőnői Szolgálat című konferencián. Balog Zoltán elmondta: az egészségügyi alapellátást úgy gondolják át, hogy abban világosan legyen kijelölve a védőnői szolgálat "rangja és helye". Az egészségügyi alapellátásnak két igazán erős pillére van: az egyik a háziorvosi, a másik a védőnői rendszer - közölte a miniszter.

Balog Zoltán szólt arról, hogy a háziorvosi rendszerben már elindult egy komoly támogatás, 2015. január elsejétől minden háziorvos szolgálat több mint százezer forint plusszal rendelkezik. Hangsúlyozta: a védőnők a családok legfontosabb szövetségesei.

Tarlós István főpolgármester köszöntő beszédén elmondta, hogy az 1915. június 13-án létrejött Országos Stefánia Szövetség célul tűzte ki a csecsemőhalandóság csökkentését, a születésszám növelését, ezáltal a népesség számbeli erősítését, valamint tudatlanság és a babona elleni küzdelmet. A védőnői képzés 1915 novemberében indult el. A védőnői munka központi feladata a kezdetektől a prevencióban való aktív részvétel. A második világháború után átalakult a rendszer, létrejött a védőnői szolgálat, amely ma is állami keretek között működik.

A védőnő képzés 1975-ben főiskolai rangra emelkedett, és mostanában alakul át egyetemi szintű képzésé - mondta el Tarlós István.

A védőnői szolgálat jelentőségét kiemelve azt mondta, ma már arról beszélhetünk, hogy a világon elvétve van csak fejlettebb ellátó rendszer a magyarnál. Joggal lehetünk büszkék arra is, hogy 2014-ben a magyar védőnői szolgálat nemzeti érték címet kapott - jegyezte meg.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy a kormány döntése értelmében a magyar védőnői hálózat megújítására 700 millió forintos uniós támogatást biztosítanak.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az alapellátás, így a védőnői szolgálat is kiemelt figyelmet kap ebben a ciklusban. A védőoltások kapcsán arról beszélt, hogy a területen fontos szerepük van a védőnőknek, ugyanis egyre többször jelenik meg a fiatal szülőknél az oltásellenesség. Úgy fogalmazott: "nehogy egy évtized múlva Magyarországon is kitörjenek járványok a butaság és a rövidlátás miatt".

Legolvasottabb cikkeink