• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Véget ért a rangos nemzetközi egészségügyi konferencia 

Egészségpolitika 2018.09.19 Forrás: Weborvos
Véget ért a rangos nemzetközi egészségügyi konferencia 

Magyarország az EESZT megvalósításával érdemelte ki a konferencia rendezés jogát.

Budapesten zajlott le az Európai Strukturális és Beruházási Alap által finanszírozott eHealth-projektek bemutatkozására szervezett nemzetközi konferencia. Hazánkra, mint az esemény házigazdájára az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) megvalósításának köszönhetően esett a választás.

Magyarország adott otthont az e-egészségügy kiemelkedő jelentőségű nemzetközi rendezvényének szeptember 18-19-én, Budapesten zajlott le ugyanis az Európai Strukturális és Beruházási Alap (ESIF) által finanszírozott eHealth-projektek bemutatkozására szervezett konferencia. A rendezvény egy olyan konferenciasorozat része, amely az érintett résztvevő tagállamok számára nyújt specifikus támogatást az egészségügyi szektorban, illetve elősegíti az információk, a jó gyakorlatok, valamint az innovatív ötletek és folyamatok megosztását.

„A XXI. századi korszerű betegellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyről elérhetőek legyenek minden kezelőorvos számára, függetlenül attól, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben veszi igénybe a páciens. Ez a fejlesztés az eHealth-szolgáltatások alapköve, erre építkezve egyre korszerűbb digitális megoldásokat tudunk nyújtani az állampolgároknak a legnagyobb biztonság mellett” – fogalmazott az EESZT megvalósítására utalva Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója.

„Az EESZT továbbfejlesztése folyamatosan zajlik, a tervek között szerepel a múltbeli, azaz a 2017. november előtt keletkezett egészségügyi adatok feltöltése, telemedicina-szolgáltatásokat támogató funkciók kialakítása, az egészségügyi intézmények közötti digitális képtovábbítás fejlesztése, illetve speciális egészségügyi nyilvántartások létrehozása is” – mondta szerdai előadásában Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ EESZT fenntartási és üzemeltetési főosztályának főosztályvezetője.

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának (DG SANTE) képviseletében Sylvain Giraud kiemelte: „a jó egészségi állapotban lévő lakosság a gazdasági növekedés és az általános jóllét alapja, így az igényeket megfelelően lefedő egészségbiztosítási rendszer a jövőbe történő befektetésként is értékelhető. Az EU-ban a tagállamok a GDP-jük 8-15 százalékát fordítják az egészségügyi ellátórendszerük finanszírozására, ám az OECD adatai szerint a szervezet tagországaiban átlagosan az egészségügyre fordított kiadások ötödét rosszul, feleslegesen költik el.

Ez azt jelenti, hogy a költséghatékonyság javításával anélkül lehet komoly nyereségre szert tenni, hogy az egészségügyre fordított forrásokat csökkenteni kellene. Ennek eszköze lehet a kórházközpontú megközelítés helyett az ellátásközpontú megközelítésre történő átállás, az e-medicina alkalmazása, valamint a megelőzés hangsúlyossá tétele”. Hozzátette: „az ilyen, költséghatékonyságot szem előtt tartó átalakítások szerepelnek a magyarországi tervekben is”.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink