• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségpolitika: uniós elvárások

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Az uniós elvárások egyike: az egészségpolitika fő kezdeményezettjei közé tartozzanak a gyermekek és a fiatalkorúak.

Ezért is meg amúgy is fontosnak tartja e stratégiát a magyar egészségügyi kormányzat, így került be az iméntiekből fakadó feladatsor az Egészség Évtizede Johan Béla Nemzeti Programjába, hangsúlyozzák a Weborvos érdeklődésére a programalkotók. A szaktárca mind ehhez kiváltképp fontosnak tartja a közvélemény, a társadalom támogatottságát, mert nélküle nem hajtható végre ez a sürgetett, immár elodázhatatlan folyamat.


Az Európa Terv(ünk) részeként jegyzett „beruházás" régi, alapvető felismerésen alapszik – csakhogy politikai döntés kellett hozzá, hogy költségvetése legyen -: az egészséges életre felkészítés hosszú távon a mainál egészségesebb Magyarország egyik alapvető biztosítéka. Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy a gyermekek, az ifjúság körében a legjobbak a kedvező változás esélyei, miközben ugyanakkor ők a legfenyegetettebbek a társadalmi és fizikai környezet káros behatásaival szemben. A család egészsége egyben a gyermekek egészségének garanciája is.


A program célja tehát, hogy a felnövekvő generációk számára megteremtseaz egészséges fejlődés lehetőségét. A gyermekek és fiatalok egészségét védő-fejlesztő tevékenységek fő irányainak legfontosabbika, hogy az óvodák és az iskolák az egészségfejlesztés színtereivé váljanak. Ezt szolgálja egyebek mellett az egészségfejlesztési célú pedagógus-továbbképzés, közösen az Oktatási Minisztériummal. A szakemberek áttekintik és kidolgozzák azt a kritériumrendszert, amely révén, azt érvényre juttatva számottevően javulhat a mostani helyzet.


Mielőbbi változtatásra, korszerűsítésre, egyszersmind támogatásra szorul az iskolai egészségfejlesztés, az iskolai egészségügyi szolgálat is. A szaktárca ezen belül megkülönböztetett figyelmet szentel a hátrányos helyzetű gyermekek speciális igényeinek. Többek közt kiemelt forrásokat kap az anya-és gyermek-egészségügyi ellátás, továbbá és a védőnői hálózat. Ugyancsak a korábbinál fokozottabb figyelem kíséri a Magyarországot sújtó alkoholprobléma gyermekáldozatainak gondozását illetve a megelőzési programokat. A sorolt célokra fordítható keret javarészt pályázati úton juthat el a rászorulókhoz.


Egyebek mellett folytatódik az általános iskolai tanulók táplálkozási ismereteinek oktatása, bővítése az ÁNTSZ és civil szervezetek bevonásával. Kiemelt szerepet kap a szexuális magatartás, a nemi úton terjedő megbetegedések és az abortusz megelőzésének leghatékonyabb eszközéül szolgáló felvilágosító munka. Ortopéd orvosok, gyógytornászok, gyermekorvosok közreműködésével olyan életmódprogramok indulhatnak, amelyek a gyakori megbetegedések – így a mozgásszervi bajok – megelőzését szolgálják..


Legolvasottabb cikkeink