• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Okos gyógyszerek, új esélyek

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

A tudatos betegek tovább élhetnek, mint akik nem figyelnek magukra! Indul a kampány.

Nem árt rendet tenni a fejekben a gyógyszerek körül. Például, hogy mit ad egy új készítmény a betegnek? Mit jelent az innováció stb. Legalábbis a fenti gondolatok fogalmazódtak meg bennem, miközben a Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) sajtótájékoztatóján hallgattam az előadókat és a hozzászólásokat. Meg az is, hogy minden magyar beteg a gyógyulására megérdemli az elérhető legjobb megoldást, továbbá, a tudatos betegek tovább élhetnek, mint akik nem figyelnek magukra!

Miként bizonyított, a gyógyszeripari kutatás-fejlesztésre fordított befektetések, az innovatív terápiák bevezetése és a népegészségügyi mutatószámok javulása között egyértelmű a kapcsolat. Ez örvendetes, ha ezen terápiákról tud az gyógyító, meg persze a páciense. Na, az utóbbiaktól senki nem azt várja, hogy több információval rendelkezzék, mint a kezelő orvosa, azt viszont igen, hogy tegyen az egészségéért, egészségtudatosan éljen, ha mégis beteggé lesz, akkor a gyógyulásáért tegyen meg mindent.

A tudományágak fejlődésének és a különböző terápiás kutatásoknak köszönhetően mind gazdagabb az innovatív terápiák tárháza, egyre több betegségre kapható gyógyító szer. És végre hazánkban is hatékony megoldások lehetnének. Ha…, igen, ha nem volna ismertségük alacsony, ha a beteg és orvos az innovációhoz másképp viszonyulna.

Remélhetően pozitív elmozdulás lesz ezen a téren az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének most bejelentett felvilágosító kampánya. Ennek célja a lakosság egészségtudatosságnak és a modern terápiás lehetőségek ismertségének a jobbítása.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint, a gyógyszerekre fordított kiadások a születéskor várható élettartammal és a felnőttkori halálozással szorosan összefüggenek. Az pedig ismert, hogy például Európában elöregszik a lakosság, mára több a 65 évnél idősebb, mint 15 esztendősnél fiatalabb. Mi a helyzet hazánkban? Úgy a születéskor várható élettartam, mint a felnőttkori halálozás mutatói kedvezőtlenebbek, mint az EU-15 tagállamában, illetve a környező országokban. Miért érdekes ez? Mert az ilyen korfa, vagyis a társadalom elöregedése további terhet jelent az egészségügyi ellátórendszernek.

„A gyógyszeripari innováció egészségnyereségre gyakorolt hatása egyértelműen kimutatható az OECD 30 országának 2000 és 2009 közötti adatait vizsgálva. Az eredmények alapján a születéskor várható élettartam 1,74 évvel növekedett ezen országokban, ami más tényezők figyelembe vétele mellett is 73 százalékban az innovatív terápiák hozzájárulásának köszönhető" – mondta Dr. Zalai Gábor az AIPM képviseletében.

„A bevételükhöz viszonyítva az innovatív gyógyszeripari társaságok fektetnek legnagyobb arányban kutatás-fejlesztési tevékenységekbe világszerte, az iparág szerinti bontás alapján például több mint 50 százalékkal megelőzik az IT szektort. E tevékenység eredménye, a munkahelyteremtés, a tudományos élet előmozdítása és a gazdaságfejlesztésre gyakorolt hatása mellett, számos esetben alapjaiban megváltoztatta egyes betegségek gyógyíthatóságát vagy kezelését, és javították a páciensek életminőségét és életkilátásait" – hangsúlyozta a szakember.

A gyógyszerfejlesztők eredményesen dolgoznak ugyan, de a vényköteles gyógyszerekre vonatkozó kommunikációs szabályozás miatt az új készítményekről semmi, vagy csak kevés hallható. Talán hihetetlennek tűnik, de nem ritka, amikor maga a páciens, vagy az orvosa, illetve mindkettő nem is hallott arról, hogy a kliens betegség az innovatív terápiának köszönhetően, bár korábban nem lehetett, mára viszont gyógyíthatóvá vált.

Tudatosítani szükséges a betegek és orvosaik körében, hogy az innovatív terápiák gyakori és súlyos betegségek – AIDS, stroke prevenció, epilepszia, cukorbetegség stb. – gyógyításában játszanak alapvető szerepet.

„Természetesen az innováció önmagában nem varázsszer, a gyógyítás folyamatában fontos szerepet játszanak régebben alkalmazott készítmények is. Az innovatív gyógyszerek új terápiás lehetőségeket nyitnak meg, azonban kifejlesztésükhöz és engedélyeztetésükhöz szükséges nagy ráfordítások miatt költségük is magas, ami a szabadalmi védettség időszakának lejártával jelentősen csökken és ezzel is megteremtik a lehetőséget újabb innovatív készítmények befogadásához, így hozzájárulva egy fenntartható finanszírozási rendszerhez" – sorolta a tudnivalókat Rékassy Gábor, szintén az AIPM képviseletében.

Igen, mindehhez persze elengedhetetlen, hogy Magyarországon a finanszírozási rendszerbe minél hamarabb befogadjanak innovatív készítményeket, hogy azok betölthessék szerepüket. Ma ugyanis több olyan szer is befogadásra vár, amely mással nem helyettesíthető, viszont alkalmazásuk súlyos életet veszélyeztető állapotok és betegségek kezelésére szolgálnának. Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy jelenleg 35 (!) ilyen hatóanyag, illetve további 17 hatóanyag új felhasználási területen (új indikációban) várakozik az illetékes magyar hatóságok döntésére. Az életmentő új terápiás lehetőségek átlagosan 250, vagy éppen több mint 500 napja nem nyertek befogadást! Valljuk be, ez elképesztő időhúzás akkor, amikor ezekkel a készítményekkel emberéletek lennének megmentetőek…

Ezért az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége olyan tájékoztató kampányt kezdeményez, aminek fókuszában az innovatív gyógyszerek és terápiák nyújtotta előnyök – életminőség javítás, élettartam meghosszabbítás, korábban gyógyíthatatlannak nyilvánított betegségben szenvedőknek kínált új esély – tudatosítása állnak.

A hatékony gyógyulás az egészségügy minden szereplőjétől felelősséget és tudatos hozzáállást feltételez. Milyen felelősség terheli a beteget? Például sok egyéb között a megelőzés, vagy éppen a szűrővizsgálatokon való részvétel. Az orvost? Ismernie kell mindazt, amivel a kliensét a leghatékonyabban és a leggyorsabban képes meggyógyítani. És a felsorolásból ne felejtsük ki a gyógyszergyártók felelősségét sem! Akiknek a hatékony biztonságos és életminőséget javító terápiás megoldások kifejlesztése és bevezetése a dolga.

Az innovatív terápiás megoldásokat az „Okosgyógyszer" kifejezés bevezetését hirdették meg a mai sajtótájékoztatón. Elmondták az AIMP képviselői, hogy szóhasználatukban a jelentős, újszerű fejlesztési hátterű, új terápiás lehetőségeket nyitó, aktuálisan elérhető legmodernebb, leghatékonyabb megoldásokat képviselő szereket „okosgyógyszereknek" nevezik a jövőben.

A tájékoztató munka további központi eleme lesz a www.okosgyogyszer.hu címen elérhető weboldal, meg a „Van tovább" szlogen. Emellett a témában a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjainak rövid tájékoztató anyagot küldenek ki.

Befogadásra váró gyógyszerek listája

Legolvasottabb cikkeink