• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új gyártástechnológiát kutat-fejleszt a Richter

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Az eredeti hatóanyaggal megegyezően hatásos, ám annál jóval olcsóbb gyógyszerért.

A KMR-12 jelű, „Piaorientált kutatási-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban" tárgyú pályázati kiírásra benyújtott, „Bioszimiláris rekombináns fehérjéket tartalmazó gyógyszertermék kereskedelmi gyártásra alkalmas technológiájának validálása című pályázatunk a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg - tudatta közleményben a Társaság.

A megfizethető árú, biztonságos és hatékony gyógyszerekhez való lakossági hozzáférés hiánya mind hazai, mind világviszonylatban fokozott társadalmi veszteségeket okoz, melyből adódóan az eddig alkalmazott eljárásoknál kedvezőbb hatású, ám alacsonyabb árú gyógyszerkészítmények rendelkezésre állása jelentős társadalmi és gazdasági előnyökkel járhat. Ezen igény teremti meg a bioszimiláris - az eredeti gyógyszerhatóanyaggal megegyezően hatásos, ám annál jóval olcsóbb - gyógyszerkészítményekkel szembeni fokozott elvárást.

A biotechnológiai úton előállított biológiai gyógyszerkészítmények a globális gyógyszerpiac egyik leggyorsabban növekvő szegmense. Az első generációs biológiai gyógyszerek szabadalmi védettségének lejártával, 2004 óta jelennek meg a piacon az un. bioszimiláris gyógyszerek, amelyek az eredeti gyógyszerkészítmény áránál alacsonyabb áron kerülhetnek forgalomba. A Richter az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre a biotechnológia területén. Budapesten építette fel a biotechnológiai laboratóriumát, amelynek elsődleges feladata humán gyógyászati felhasználásra alkalmas rekombináns fehérjék előállítására szolgáló technológiák kifejlesztése.

A Richter Gedeon Nyrt. most induló, 2,5 éves futamidejű, 180 millió forint pályázati támogatással, összesen közel 720 millió forintos költségvetéssel megvalósítandó programjának célja egy bioszimiláris rekombináns gyógyszerkészítmény kereskedelmi méretű gyártására alkalmas, a legmodernebb nemzetközi gyógyszergyártással kapcsolatos minőségi, biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő technológia fejlesztése és tesztelése.

A projekt keretében megvalósuló kísérleti fejlesztésnek köszönhetően létrejön az első Magyarországon kifejlesztett és gyártásra kerülő bioszimiláris rekombináns gyógyszerkészítmény előállításhoz szükséges validált gyártástechnológia. A projekt tárgyát képező bioszimiláris termék jelenleg még nincs a piacon, sem Magyarországon, sem máshol Európában. A támogatás segítségével megvalósítható ütemterv alapján, Társaságunk a kifejlesztendő bioszimiláris rekombináns gyógyszerkészítménnyel terveink szerint az elsők között léphet az európai piacra.

A program 2,5 éves futamideje alatt legalább 13 fő kutató teljes munkaidejét igényli, mellyel projektünk hozzájárul a magas képzettségi szintet jelentő állások megtartásához.

A projekt során igényelt támogatás révén a társaság kutatás-fejlesztési tevékenységének mérete, alkalmazási köre és a kutatásra fordított források mértéke egyaránt növekedni fog. Társaságunk alapvető küldetéséhez tartozik, hogy a legszélesebb terápiás kört lefedje biztonságos, hatékony, ugyanakkor versenyképes árú gyógyszerkészítményekkel.

Összességében a projekt a kutatás-fejlesztés volumenének növekedéséhez, a terápiás kör szélesítéséhez, valamint a kutatások gyorsabb kivitelezéséhez és versenyképesebb forrásellátottságához egyaránt hozzájárul, ezáltal mértékadó hatást fejt ki a Richter kutatás-fejlesztési gyakorlatára - áll a közleményben.

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg.

Legolvasottabb cikkeink