• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Richter: idén is 15-20 százalékos bevételnövekedéssel számolnak

Gyógyszerpiac 2023.11.08 Forrás: MTI
Richter: idén is 15-20 százalékos bevételnövekedéssel számolnak

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke példátlannak nevezte az extra adóterhelést, amely idén várhatóan 30,7 milliárd forintot tesz ki.

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, továbbra is 15-20 százalék közötti bevétel- és nettónyereség-növekedéssel számol forintban az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat harmadik negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Ha az árfolyamok nem romlanak jelentősen, akkor 20 százalék felett is lehet a növekedés. Az árfolyamok hullámzásai kezelhetetlenek, a hatásokat nem lehet jól felmérni a hosszú ciklusú működésben - jegyezte meg. Közölte: az idei gyógyszergyártási árbevétel meg fogja közelíteni a 2 milliárd eurót, az üzemi eredmény 570 millió euró lehet ebben az évben, ez jelentős javulás az év eleji várakozáshoz képest.

Kiemelte: a kedvezőtlen árfolyamhatások ellenére erős harmadik negyedévet zártak. Az árfolyamok nagyon kedvezőtlenül alakultak, ugyanakkor a rendelésállomány a vártnál sokkal nagyobb. Ezt a gyáregységek sikerrel kezelték, ahogy a nehezedő beszerzési körülményeket is. A költségek a tervek szerint alakultak, és kétszámjegyű növekedést sikerült elérni mind a négy üzletágban.

Az árbevételre a kedvezőtlen árfolyamok mellett ható egyszeri tételek között kiemelte a rendkívüli adót, amely várhatóan idén 30,7 milliárd forintot tesz ki, az első három negyedévben 22,1 milliárd forint volt időarányosan az extraprofit-adó. Emellett a tavalyi azonos időszakkal szemben, amikor 8,7 milliárd forint mérföldkő bevételt könyveltek el, idén nem volt mérföldkő bevétel - mondta. Az adózott eredmény összességében így 50 milliárd forinttal kevesebb lett az előző évinél.

A gyógyszergyártási árbevétel több mint 20 százalékkal nőtt, a nőgyógyászati és a generikus üzletág (GM) hozzájárulása az eredményhez pedig meghaladta a 70 milliárd forintot. A biotechnológiai üzletág jól halad a 2023-as pénzügyi és üzleti tervek teljesülése felé. A világnak ezen a részén egyedüliként a Richter foglalkozik biotechnológiával, emellett kulcsfontosságú mérföldkőhöz értek a generikus üzletágon belül a diabétesz és a véralvadásgátlók terápiájához kapcsolódóan - mutatott rá.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke példátlannak nevezte az extra adóterhelést. Ha az ország gazdasága szempontjából fontos lenne a szellemi hozzáadott érték, akkor nem sújtanák ezzel az ágazatot. "Mérhetetlenül rossz" a szakember utánpótlás helyzete is - vélekedett. Orbán Gábor elmondta: 2024 végén reményeik szerint kivezetik ezt az extra adóterhet, amellyel más iparágak fejlesztését finanszírozza a gyógyszeripar.

A vállalat kutatás-fejlesztési projektjei a tervek szerint alakulnak, a k+f költségek aránya nőtt az árbevételhez mérve az előző évi 9,6-ról 9,9 százalékra.

A Richter Gedeon Nyrt. szerdán közzétett jelentése szerint az idén a harmadik negyedévben 54,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 33,4 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól. Az összes árbevétel  188,5 milliárd forint lett a negyedévben, 13,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az első kilenc hónapban a konszolidált árbevétel 4 százalékkal emelkedett, 601,9 milliárd forintra, az adózott eredmény 37,3 százalékkal kisebb, 123,7 milliárd forint lett. A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír a szerda délelőtti kereskedésben 1,8 százalékkal 8885    forintra drágult, az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9450 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink