• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csatlakozunk az európai táplálásterápiás együttműködéshez

Hírek 2023.10.13 Forrás: Weborvos
Csatlakozunk az európai táplálásterápiás együttműködéshez

Az egészségügyi ellátás sikere nem csak magán a beavatkozáson múlik, hanem az egyén általános állapotán, aminek fontos része a tápláltsági állapot.

Az Európai Dietetikus Szövetség ma tartott konferenciáján Magyarország is ünnepélyes csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, ami a betegséggel összefüggő alultápláltság kiszűrését és az egészségügyi ellátórendszerben a megfelelő táplálkozási ellátás biztosítását tűzte zászlajára. Hazánk a huszadik európai országként vesz részt az alultápláltság társadalmi, egészségügyi és gazdasági terheinek csökkentését célzó projektben - tudatta a szövetség közleményben.

A 2014-ben elindított Optimal Nutrition Care for All (ONCA) kampány támogatja a nemzeti szakmai társaságokat, szövetségeket és betegcsoportokat, hogy országuk egészségügyi intézményeiben hatékonyan szűrjék a táplálkozási kockázatokat és biztosítsák az optimális táplálkozási ellátást. A kampányt az Európai Táplálkozás az Egészségért Szövetség (ENHA) koordinálja, valamint stratégiai iránymutatást ad és előmozdítja a nemzeti partnerekkel való együttműködést.

2010-ig az ENHA igyekezett politikai támogatást szerezni annak, hogy a betegségekkel összefüggő alultápláltság kérdését az Európai Parlament napirendre tűzze. Végül abban állapodtak meg, hogy a politikai támogatást nemzeti szinten kell tettekre kell váltani. Az ENHA tehát együttműködést alakított ki a csatlakozó országokkal, hogy különböző módokon haladhassanak előre azért, hogy minden beteg optimális táplálkozási ellátásban részesüljön területükön. A szervezet hozzásegíti a nemzeti szakmai szövetségeket, így a jövőben a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a Betegszervezetek Országos Egyesülete összefogásával megalakult magyar ONCA munkacsoportot is, hogy országukban mielőbb megvalósuljon a betegek megfelelő táplálása. Megosztja a kampányban résztvevők között a bevált gyakorlatokat, valamint méri az egyes országokban kiváltott hatást és eredményeket. Együttműködést szorgalmaz az érdekelt felek és az olyan nemzetközi szervezetek, mint az EU és a WHO, között.

Eddig tizenkilenc ország vett részt az ONCA kampányban: Belgium, Horvátország, Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Izrael, Olaszország, Hollandia, Portugália, Írország, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Ausztria, Lengyelország, Törökország és az Egyesült Királyság. Az EFAD mai konferenciáján csatlakozott hozzájuk hazánk is.

Annemieke van Ginkel-Res, az EFAD elnöke és egyben az ENHA titkára kijelentette: "Rendkívül büszke vagyok arra, hogy Magyarország is csatlakozott a több érdekképviseletet tömörítő ONCA-kampányunkhoz, ami nagyon hatékonynak bizonyul abban, hogy a táplálkozástudomány legfrissebb eredményeit átültesse a betegek javát szolgáló szakpolitikába. Az összes ONCA-ország nevében mondhatom, hogy alig várjuk, hogy tapasztalatainkat kicserélhessük a magyar betegekkel, szakemberekkel és döntéshozókkal."

„Kiváló lehetőségnek tartom az ONCA közösséghez való csatlakozást, hiszen így nemcsak a  szélesebb szakmai közvéleményhez juthatunk el, hanem a betegszervezeteken keresztül, az egészségpolitikai döntéshozók bevonásával kiszélesíthetjük az alultápláltság elleni küzdelmet” – tette hozzá Dr. Sahin Péter, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke.

„Az egészségügyi ellátás sikere nem csak magán a beavatkozáson múlik, hanem az egyén általános állapotán, aminek fontos része a tápláltsági állapot. Nem mindegy, hogy valaki alultápláltan, vagy éppen túlsúlyosan fekszik-e be a kórházba egy komoly beavatkozásra. Azt is szigorúan meg kell tervezni, hogy a műtét előtt, alatt és aztán majd később a lábadozáskor mit és hogyan egyen, igyon a beteg. A megfelelő táplálásterápia bizonyítottan csökkenti a halálozást, a szövődmények kialakulását és rövidíti a kórházi tartózkodás idejét, egészség-gazdasági haszna is megkérdőjelezhetetlen. Éppen ezért lenne fontos, hogy az ONCA célkitűzése, vagyis az, hogy mindenki hozzájusson a számára optimális táplálékhoz, itthon is megvalósuljon” – hangsúlyozta a nemzetközi kezdeményezés jelentőségét Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

„Nagyon fontos, hogy a betegek érdekeit és hangját az ONCA-ban és a hasonló, hazai és nemzetközi együttműködésekben is képviseljük, mert a legnagyszerűbb szakmai célkitűzések is csak az érintettek bevonásával, képzésével és tájékoztatásával lesznek sikeresek” – értékelte a páciensek jelenlétének fontosságát Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke, az ENHA elnökségi tagja.

Legolvasottabb cikkeink