• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Down-dada: a legfontosabb, hogy a szülő nincs egyedül

Lapszemle Forrás: beol.hu

Az alapítvány komplex szolgáltatásrendszert tart fenn, melynek része a Down-dadaszolgálat.

A Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki céljául. Az a szándék, hogy lehetőleg minden értelmi fogyatékos gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig a lehető legközelebb jusson az önálló élet megvalósításához. Ennek érdekében komplex szolgáltatásrendszert tart fenn, melynek része a Down-dadaszolgálat. Békés megyében is lesz (van) képviselője. Misák Darinka orosházi gyógypedagógus, aki 17 éve felnőtt, értelmükben akadályozott embereket (köztük Down-szindrómával élőket) pedagógiailag kísér, konkrét megkeresés kapcsán vállalkozott az újabb szakmai kihívásra – olvasható a beol.hu portálján.

A csatlakozás szándékával kereste fel négy éve Misák Darinka a Down-dadaszolgálatot. Kritérium volt, hogy az illetőnek legyen Down-szindrómás gyermeke. Ennek nem feleltem meg, de más nem jelentkezett. Steinbach Évával, a szolgálat elnökével azóta szakmailag megismertük egymás munkáját. Megkeresett, az volt a kérése, vegyem fel a kapcsolatot egy nagyszénási édesanyával, akinek DS-kislánya született. Elmentem Biankához, aki örömmel vette a segítő szándékot. Elmesélte, milyen nehéz időszakot él. Akkor, azon a beszélgetésen viszont megérezte: nincs egyedül és van segítség.Talán ez az egyik legfontosabb támasz ezeknek a szülőknek — beszélt munkájáról Misák Darinka.

Szívesen veszek részt dadaképzésen is azért, hogy a szűkebb és a tágabb értelemben vett környezetemben, Orosháza térségében és a megyében azoknak a családoknak segíthessek, akik Down-szindrómás gyermeket nevelnek. Sorsdöntőnek tartom, hogy amikor megtudja a szülő a diagnózist, akkor legyen mellette valaki, aki megfelelő érzelmi támasszal erőt és irányt tud neki mutatni a későbbiekben. Ugyanis, ha akkor a szülő elfogadja sérült gyermekét, érzelmileg tud feléje pozitívan fordulni, az a gyermek korai fejlődésében hatalmas dolgot jelent. Ha mindez elmarad, úgy olyan fázisok esnek ki, melyeket később a gyógypedagógusok nehezen tudnak pótolni. Ezért az érzelmi elfogadásnak anya és gyermeke között van a legnagyobb jelentősége, ezt kell erősíteni, tudatosítani.

Következő lépésként összehoztunk egy találkozót Down-szindrómás gyermeket nevelő szülőkkel. Oda már Rattai Ágnes Bianka olyan szerkesztett szórólappal érkezett, ami nagy segítség lesz a leendő szülőknek, az iskoláknak, az egészségügyben dolgozóknak.

Nagyon sok a tévhit a Down-szindrómával élőkkel és családjaikkal kapcsolatban — hangsúlyozta Misák Darinka. Pedig csak a téma felszínre hozásával lehet a nézeteken változtatni. Össze kell fogni és dolgoznunk kell a szemléletformálásért. Azért, hogy a jó információk eljussanak a szülőkhöz. Ezért is keresem Békés megyében azokat a családokat, akik szeretnének csatlakozni ehhez a Down-dadaszolgálathoz, így hozzám.

A szakember elmondta, sok a csalódott szülő. Orosházán 4, Nagyszénáson 2, Csorváson 1 családról tud Misák Darinka. Védőnők és szakmabeliek segítségével szeretné más településeken is feltérképezni a Down-szindrómás gyermeket nevelőket, hogy hozzájuk is eljusson segítő tanácsaival.

Legolvasottabb cikkeink