• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fontos az orvosideálok felmutatása

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A meggyötört orvostársadalom megbecsültségének visszaállításáért.

„A régiek azt tartották, hogy az az ideális, ha az igaz, a jó és a szép összetalálkozik. Az Év orvosa pályázattal vissza akarjuk adni a bizalomvesztett társadalom hitét abban, hogy az orvosok igenis erre törekszenek." Mindez a hatodik alkalommal meghirdetett Astellas-díj – Az év orvosa pályázat keddi, beharangozó tájékoztatóján hangzott el. Itt az is kiderült, hogy a betegek és a szakma mellett egy újabb csoport jelölheti kedvenc orvosát a díjra: a szervezők ugyanis a gyerekeket is felkérik, rajzaikkal mondjanak köszönetet gyógyulásukért doktor nénijüknek, illetve doktor bácsijuknak.

Nagyon fontos felívni a figyelmet a kiemelkedő emberi és orvosi teljesítményekre, tenni valamit a „szerencsétlen, meggyötört orvostársadalom megbecsülésének visszaállításáért" – mondta a tájékoztatón dr. Markovich György, az Astellas Pharma Kft. ügyvezető igazgatója, az Astellas-díj alapítója. Hozzátette azt is, a díj ötletét az adta, hogy rájött, mennyire fontos a pozitív kommunikáció, mert az egészségügyről, az orvostársadalomról szóló, zömében negatív híradások teljesen aláássák az amúgy sem könnyű körülmények között dolgozó orvosok hitelét. „Borzasztóan hiszek abban, hogy a betegnek muszáj bíznia az orvosában, máskülönben nem lehet teljes a gyógyulás".

Markovich György beszélt arról is, hogy az Év orvosa díj alapítójaként büszke minden felterjesztett és elismert orvosra, aki emberséges és szakmailag is kimagasló munkájával egyaránt kivívta betegei bizalmát és a szakmai környezet elismerését. Úgy vélte, az Astellas-díj mára beérett; nem csak az orvosoknak, hanem az egészségügyi szakdolgozóknak és a pozitív híreket felvállaló újságíróknak is méltó elismerést jelent. Ezzel utalt arra, hogy az Év orvosa pályázattal együtt, tavaly óta Média az orvosokért címmel a sajtó munkatársait is felkérik, küldjék be a kiemelkedő orvosi helytállásról, áldozatkészségről és a pozitív történetekről készült cikkeiket, híradásaikat, amelyek közül a legjobbakat szintén díjazzák.

Dr. Oberfrank Ferenc, a pályázatot támogató Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) alelnöke is arról beszélt, hogy bizalomvesztés és kétely él a társadalomban, amelyen mindenképp változtatni kell. Nem csak a betegeknek, hanem az egészségügyben dolgozóknak is szüksége van az orvosideálok felmutatására. Az Év orvosa pályázat épp erre ad lehetőséget, ahol nem egyedül a betegek, vagy a kollégák, illetve a főnökök, hanem mind együtt tudják kijelölni azt, aki egyszerre képviseli „az igazat, a jót és a szépet", legalábbis erre törekszik. „Szükségünk van igaz ünnepekre" – hangsúlyozta a MOTESZ alelnöke.

A tavalyi év újításáról, a szakmai jelölés tapasztalatairól beszélt Dr. Perner Ferenc sebész professzor, az Év orvosa pályázat zsűrielnöke. Úgy vélte, valamennyi gyakorló orvos számára motivációt jelenthet a legjobb orvos felkutatása és elismerése a széles nyilvánosság előtt. Manapság, amikor az orvosok borzasztó körülmények között, eszköz-, és emberhiánnyal küszködve dolgoznak, társadalmi presztízsük mélyen a kívánatos szint alatt van, az erkölcsi elismerés nagyon sokat jelent. Ezért is fontos, hogy a szakma is minél aktívabb legyen, a jelölő szervezetek minél több jelöltet kutassanak fel.

Volt olyan szakma, ahol összesen csak 3-5 orvost jelöltek a díjra, holott egészen biztos, sokkal több remek szakember lett volna esélyes a kitüntetésre. A zsűri elnöke azt is megosztotta: volt viszont olyan szakma, amelyben a jelöltek közül többen is érdemesek lettek volna a címre, de muszáj volt dönteni közülük. Hozzátette: reméli, ők, a második, harmadik helyezettek idén talán elsőkké válnak.

Az Év orvosa pályázatot először 2007-ben írták ki. Azóta a betegtörténeteken, jelöléseken és az értékeléseken keresztül több mint 900 gyógyító életébe, mindennapi munkájába lehetett bepillantani. A betegek és tavaly óta a szakma összesen több mint 700 orvost jelölt a díjra, közülük 5 év alatt 18 doktor kapta meg a kitüntetést. 13 orvost a betegek szavazatai alapján választottak az Év orvosává, ötöt a szakma állított példaképül.

A pályázat tavalyi megreformálása, a szakmai jelölés mellett idén ismét újítanak a szervezők. A beküldött betegtörténeteknek mostantól az adott pályázati évhez kell kötődniük, tehát nem lehet akár évtizeddel ezelőtti esetek leírásával ajánlani egy orvost. A közönségjelöléssel kapcsolatos további változás, hogy azok előzsűrizését és a döntőbe továbbjutók kiválasztását idén már nem a pályázat szakmai zsűrije, hanem – a szervezők felkérésére – a korábban Astellas-közönségdíjat nyert orvosok végzik majd.

A legfontosabb változás pedig azzal függ össze, hogy az elmúlt öt évben a gyermekorvosokra kevesebb figyelem irányult. Ezért a szervezők 2012-ben útnak indítják az Astellas Gyermekrajz Pályázatot is. Erre a pályázatra a 9-14 éves korosztályban, három korcsoportra bontva várják a gyerekek rajzait, zsírkréta és egyéb munkáit, amelyek bármilyen módon kapcsolatban vannak gyógyulásukkal, orvosaikkal. Badacsonyi Szabolcs, a zsűri tagja, a Budai Gyermekkórház egykori vezetője a tájékoztatón elmondta: remélik, hogy a gyermekek rajzai kapcsán még több szó esik majd a következő hónapokban a gyermekorvosokról is, hiszen egy kicsit tőlük is függ milyen lesz a jövő.

A hivatalos pályázati felhívás a részletekkel

Legolvasottabb cikkeink