• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Heti járványinfo: szamárköhögés, Dengue-láz, botulizmus

Hírek 2024.04.17 Forrás: Weborvos - NNGYK
Heti járványinfo: szamárköhögés, Dengue-láz, botulizmus

Egy budapesti három hónapos csecsemőt légzési elégtelenség miatt vettek fel kórházba, ahol a teszt pertussis pozitívnak bizonyult.

Hat pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés április 1 - 7. között Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központba (NNGYK) A járványügyi és infekciókontroll főosztály heti fertőző betegségekről szóló legfrissebb jelentése szerint két Dengue-lázas esetet is regisztráltak, és tovább nőtt a már eddig is nagyon magas rotavírusos megbetegedések száma.

Mint az NNGYK jelentéséből kiderül: a 14. héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek. Egy Bács-Kiskun vármegyei idősek otthonában 2024. március 25. és április 8. között enterális tünetekkel járó járvány zajlott, a vezető tünetek hasmenés, hányinger, hányás, szédülés és fejfájás voltak. 224 fő exponáltból 36 személy betegedett meg, (34 gondozott, 2 dolgozó), kórházi ápolás három esetben vált szükségessé. A járványban érintettek közül 8 beteg székletmintáját vizsgálták meg laboratóriumban, mely 4 beteg esetében Salmonella enteritidis-t mutatott ki.

A területileg illetékes járási hivatal Népegészségügyi Osztálya által végzett járványügyi vizsgálat az ételeredetet nem zárta ki, ezért értesítette az Élelmiszerláncbiztonsági és Állategészségügyi Osztályt is. Az intézményben folyamatos fertőtlenítést és a járványban érintett betegek elkülönítését rendelték el, továbbá hivatalból közigazgatási hatósági eljárást indítottak a szociális intézményben előfordult tömeges megbetegedés kapcsán tartott hatósági ellenőrzés során feltárt járványügyi és kémiai biztonsági hiányosságok miatt.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 6 pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés:

Egy budapesti három hónapos csecsemőt légzési elégtelenség miatt vettek fel kórházba, ahol Multiplex PCR vizsgálat eredménye Bordetella pertussis pozitívnak bizonyult. A csecsemő életkorának megfelelően oltott pertussis ellen. A járványügyi vizsgálat során a csecsemő édesanyjánál is felmerült a pertussis gyanúja, a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád vármegyében egy-egy oltási koron aluli csecsemőnél az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták a B. pertussis kóroki szerepét.

Vas vármegyében két 15 éves ikertestvérnél két hét különbséggel jelentkeztek légúti tünetek, náthával, lázzal és köhögéssel. Ezen tünetek viszonylag gyorsan lezajlottak, majd ezt követően paroxysmalis szakasz (típusos köhögés) vette kezdetét, amely köhögőrohamokkal, légszomjjal jelentkezett. Mindkét betegnél a diagnózis megerősítésére vagy kizárására irányuló mikrobiológiai vizsgálatok folyamatban vannak. Az Ausztriában tanuló gyermekek az utolsó pertussis elleni védőoltásukat 6 éves korban kapták.

Egyébként Csehországban is 60 éve nem látott szamárköhögés-járvány dúl: idén már nyolcezren megbetegedtek és három halálos áldozata is volt a kórnak.

A héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy 30 és egy 34 éves fővárosi férfi Kenyában, illetve Indonéziában fertőződött meg. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Szintén ezen a héten jelentettek egy botulizmusos (nagyon súlyos ételmérgezés) esetet is. Ez idén már a második ilyen mérgezés, holott az előző hat évben egy sem volt.

A 14. héten újabb 115 rotavírusos esetet jelentettek, így idén eddig csaknem 2340 megbetegedés történt. Összehasonlításként a korábbi években ugyanennyi idő alatt átlag 700-an fertőződtek meg a rotavírussal. A skarlátos megbetegedések száma is kiugróan magas idén: míg 2024-ben 14 hét alatt összesen csaknem 3100 esetet regisztráltak, 2018-2022-ben ugyanennyi idő alatt átlagosan 1260-at.

Jó hír viszont, hogy a korábbi évekhez képest idén eddig kevesebb bárányhimlős eset fordult elő: 2024-ben 14 hét alatt 5460 esetet jelentettek, a korábbi évek átlagában 9840-et.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink