• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok a rotavírus-fertőzés, kevesebben kapják el a bárányhimlőt

Hírek 2024.03.13 Forrás: NNGYK - Weborvos
Sok a rotavírus-fertőzés, kevesebben kapják el a bárányhimlőt

Több mint négyszer annyian kapják el a rotavírust, mint a korábbi években.

Több mint négyszer annyian kapták el idén március elejéig a rotavírust, mint a korábbi öt év ugyanezen időszakának átlagában. Az előző évekhez képest szintén magas a skarlátosok aránya, viszont kevesebb a bárányhimlős – többek között ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és infekciókontroll főosztályának legfrissebb 9. hétre vonatkozó jelentéséből.

A 9. héten, február 26. és március 03. között 194 rotavírus-fertőzést regisztráltak, idén eddig összesen 1698-at. A korábbi években kilenc hét alatt átlagosan 393 esetet jelentettek, tehát kevesebb mint negyedannyit, mint idén. Skarlátos megbetegedésből a 9. héten 190-et regisztráltak, idén pedig március 3-áig 2304 fertőzést jelentettek. A korábbi évek átlaga skarlátos megbetegedésekből a 9. héten 84 volt, összesen kilenc hét alatt pedig 816.

Bárányhimlőből viszont jobbak a számok: idén a 9. héten 481 ember fertőződött meg, szemben a korábbi évek 9. hetén mért átlaggal: 733. Kilenc hét alatt pedig összesen 3729-en kapták el a kórt, míg 2018-2022 között átlagosan 6303-an.

Az NNGYK közleménye beszámol egy tömeges, területi gastroenteritis-járványról is, amelyről az érintett héten érkezett bejelentés.

Hajdú-Bihar vármegyében három cég dolgozói közül 840 fő exponáltból 218 fő betegedett meg enterális tünetekkel. A vezető tünetek hányás, hasmenés és hőemelkedés voltak, kórházi ápolás egy betegnél sem vált szükségessé. A járvány 2024. február 27-én kezdődött. Felmerült az élelmiszer közvetítő szerepe, mivel a betegek ugyanazon vendéglátóipari üzem által, a cégeknek biztosított ételekből fogyasztottak.

A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya a járványügyi vizsgálat keretében kérdőíves felmérést végzett, a felvett kérdőívek feldolgozása folyamatban van. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat céljából levett 11 székletmintából nyolc esetben calicivírus pozitivitás igazolódott. A NÉBIH illetékes hatósága a helyszíni ellenőrzés során az érintett főző- és tálalókonyhán tisztasági és ételmintákat vett, amelyek laboratóriumi vizsgálata még nem zárult le.

Írnak ezen kívül arról is, hogy a 9. héten a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy parotitis epidemica és egy pertussis megbetegedés gyanúját jelentették. A 12 éves, két dózis mumpsz elleni védőoltásban részesült betegnél a mumpsz klinikai diagnózis alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak. Az oltási koron aluli, egy hónapos Bács-Kiskun vármegyei csecsemőnél a pertussis klinikai diagnózisát az elvégzett laboratóriumi vizsgálat megerősítette.

A héten három malária megbetegedésről is érkezett jelentés a központba, amelyből az egyik eset már szerepelt a 8. heti tájékoztatóban. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei 46 éves magyar férfi és az 55 éves, külföldi állampolgárságú, Budapesten élő férfi is a Bamako Rallyn járt a lappangási időben, valószínűleg ott akvirálták a fertőzést. Mindkét esetnél a parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink