• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

HM: életet mentettek a magyar katonák Bosznia-Hercegovinában

Hírek 2024.04.08 Forrás: MTI
HM: életet mentettek a magyar katonák Bosznia-Hercegovinában

A nemzetközi csapat megtalálta a sérült turistákat, akiket ezután az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek láttak el.

Turisták életét mentették meg magyar katonák Bosznia-Hercegovinában - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán gratulált a mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak.

A HM közleménye szerint szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

A missziót 2024-ben magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja a helikopteres és légimentési képességet is - írták.

A vezérőrnagy döntése értelmében az EUFOR egyik helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve indult az eltűntek felkutatására.

"A légi mentés sikeres volt, egy hegycsúcson megtalálták a turistákat. A Magyar Honvédség EUFOR misszióba biztosított, légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC-ra) felszerelt és berendezett H145M helikoptere, magyar személyzettel a helyszínre repült, és a kiemelést követően a szarajevói táborba szállították őket" - írta a HM.

Az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérült civilek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak.

"A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei - köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete - összehangolt és professzionális szolgálata adta" - zárul a közlemény.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán gratulált a sikeres mentésben és ellátásban résztvevő katonáknak és katonaorvosoknak: Dajka Attila alezredesnek, Dobos Gábor századosnak, Dr. Forgács Levente hadnagynak, Dr. Hetei Tünde hadnagynak, Freitag Béla törzszászlósnak, Gordos László törzsőrmesternek, Kovács Sándor századosnak, Sipos Milán századosnak, Répási Dávid főhadnagynak, Vas Gábor tizedesnek.

Legolvasottabb cikkeink