• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jó irányba változnak a magyarok étkezési szokásai

Hírek 2018.06.15 Forrás: Weborvos
Jó irányba változnak a magyarok étkezési szokásai

Egy felmérés szerint egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni.

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek.

A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni. Ráadásul a nyári időszak is kedvez a fő étkezések közötti fogyasztóknak, számos hazai termesztésű zöldség és gyümölcs közül választhatunk, amelyek nem csak ízletesek, de tápanyagokban is gazdagok és remekül hidratálnak. A legnépszerűbb élelmiszerek sorában a kávét, a csapvizet és az ásványvizet közvetlenül ezek a gyümölcsök és zöldségek követik.

A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített felmérésből megállapíthatjuk, hogy nő a napi étkezések száma, a reggeli mellett a tízórai és az uzsonna is egyre inkább a napi étkezési rutin részévé válik. Rendszeresebben és többször étkeznek a nők: 56 százalékuk négy vagy több alkalommal eszik, míg a férfiak több mint fele egyelőre csak háromszor. Azonban esetükben is már 20 százalék fölött van a tízóraizók és az uzsonnázók száma is. 

A kutatásból az is kiderül, nem az olcsó terméket keresik a vásárlók, hanem a jó ár-érték arány a meghatározó. Fontos, hogy a termék csomagolásáról tájékozódni lehessen az összetevőkről, részletes és pontos tápanyag-összetételi jelölést várnak el a fogyasztók, egyúttal idegenkednek a félkész termékektől, és félnek azoktól a kémiai anyagoktól, amelyeket az élelmiszerek tartalmazhatnak.

A felmérésből az is látszik, hogy gyümölcsöt és zöldséget legszívesebben a piacon vásárolunk. Legfontosabb szempont, hogy jó minőségű legyen az áru, ezt a válaszadók 81 százaléka jelölte meg, míg a jó ár a megkérdezettek több mint felének volt fontos. A leggyakrabban említett szempontok közé tartozik még, hogy egészséges, illetve finom legyen a megvásárolt élelmiszer. A vásárlók negyven százaléka figyelembe veszi a zöldség és gyümölcs kiválasztásánál, hogy magyar termelőtől kertjéből kerül-e a piacra.

Mindezek azt mutatják, hogy egyre jobban odafigyelünk arra, mikor, mit és mennyit eszünk, van remény arra, hogy az utóbbi évek lesújtó statisztikáiban pozitív irányú változás áll be.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink