• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kollegiális őrségváltás az Országos Gerincgyógyászati Központ élén

Hírek 2018.09.26 Forrás: Weborvos Szerző:
Kollegiális őrségváltás az Országos Gerincgyógyászati Központ élén

Dr. Hoffer Zoltán főigazgató vette át Dr. Varga Péter Páltól az intézet irányítását.

A jó imázshoz szerencse is kell. Vagy megalapozott, következetes jól dokumentált, magas színvonalú szakmai munka. De legjobb a kettő együtt. Szeptember 23.-án az egyik hírportál észrevette, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) a honlapján közzé tette a kórházi fertőzésekre vonatkozó 2014-17. évi statisztikai adatait. Hatalmas hír lett belőle, futótűzként terjedt a szakmai és politikai médiumokban. Hiszen hónapok óta folyik egy nyilvános vita a téma körül, bírósági ítélet kötelezte a tárcát az adatok közlésére, egyetértően nyilatkozott a miniszter is. Ha az OGK reklámot akart volna szervezni magának, hogy ráirányítsa a figyelmet a vezetésében történő változására, ilyen nagy nyilvánosságot biztosan nem tudott volna elérni.

Egy hete terveztük meg ezt a beszélgetést, hogy bejelentsük a változásokat, de elkerülhetetlen, hogy ezzel a kérdéssel kezdjem. Mosolyogva néz egymásra (és rám) a két kiváló szakember. Láthatólag senkit nem akarnak megbántani. Hiszen évek óta közöljük ezeket az adatokat, 2014 óta változatlan szerkezetben. A 2017-es adatokat is legalább két hónapja feltettük a honlapra. Most vették észre…

Mi indokolja a vezető váltást az intézet élén?

A biológia! mondja viccesen Varga Péter Pál. Komolyra fordítva a szót, most jött el ennek a természetes ideje. Az elmúlt évekre erősödött meg annyira az intézet szakmai csapata, hogy a gerincgyógyászat és benne a gerincsebészet egyes részterületeinek élére az intézetben és külföldön kiválóan képzett, tudományosan megalapozott osztályvezetők kerültek. Hoffer Zoltán kollégám pedig már évek óta helyettesemként készül arra a feladatra, hogy az intézet irányítását a maga teljes bonyolultságában átvegye. Nem mellesleg magasan képzett gerincsebész, a degeneratív betegségek specialistája. De az intézet felelős vezetése ennél sokkal több feladat elvégzését követeli. A napi munka megszervezésén túl foglalkozni kell a személyzeti problémákkal, hiszen az OGK-t ugyanúgy veszélyezteti a munkaerő hiánya, elvándorlása mint a többi kórházat. Ez ellen csak a korrekt bérezéssel és a nagyon jó munkafelétételek biztosításával, és a tudatos csapatépítéssel, a jó emberi – kollegiális légkör fenntartásával lehet eredményesen küzdeni.

Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a finanszírozás rendszerének a változásait, mondja el Hoffer Zoltán. Hosszabb idő óta részt vesz a gerincbetegségek kontrolling rendszerének a fejlesztésében, ami objektív bizonyítékot szolgáltat a finanszírozást végző OEP/NEAK szakembereknek a mérhető költségelemek pontos kalkulációjában. A gerincbetegségek korszerű, igényes és biztonságos ellátása csak az összes szakmai követelmény korrekt fedezete mellett lehetséges. Mivel a magyar betegek gyakorlatilag teljes körét közfinanszírozott ellátásban részesítik, ezen folyamatosan munkálkodni kell.

A gyógyító munka mellett jelentős feladatot vállalnak a szakorvosképzésben, és a tudományos alapképzésekben. Rezidensek, PhD ösztöndíjasok programjait irányítják, hogy biztosítsák a szakma folyamatos orvos utánpótlását. Számos nemzetközi kutatási programot irányítanak, ezek menedzselése is folyamatos figyelmet igényel. Az új főigazgató munkáját két új főigazgató helyettes is segíti. Dr Bánk András főorvos a gyógyító munka területén, Dr Lazáry Áron főorvos a tudományos és kutatási tevékenység koordinálása, szervezése területén jelentős szakmai autonómiával, de az intézet vezetésének elválaszthatatlan, integráns részeként tevékenykedik.

Dr. Varga Péter Pál sem hagyja el a csapatot, ő az intézmény tulajdonosi feladatainak ellátását végző Budai Egészségközpont Kft. igazgatójaként tevékenykedik. Részt vesz az oktatásban, a tudományos munkában, szívesen asszisztál egy-egy ritka, bonyolult betegség ellátásában, ahol minden szakmai tapasztalatra, tudásra szükség van a jó eredmény eléréséhez. Egy éve a Csányi család Bonafarm nevű cége lett a BEK Kft. többségi tulajdonosa. A megbízható pénzügyi háttér mellett új fejlesztések folynak, bővül a szakmai infrastruktúra, az Országos Gerincgyógyászati Központ fejlődik, gyarapodik, hogy minél jobban szolgálhassa a betegei javát. Ezt szolgálja az a példamutató, megtervezett kollegiális vezetőváltás, ami szeptember 25.-én formálisan megtörtént.

(a beszélgetés részletesebb változatát az Orvosok Lapja következő számában olvashatják)

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink