• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megkezdte működését Románia első közadakozásból épült gyermekkórháza

Hírek 2024.04.16 Forrás: MTI
Megkezdte működését Románia első közadakozásból épült gyermekkórháza

Az új kórházban alakították ki Románia első gyermekgyógyászati sugárkezelőjét, az ország első olyan műtőjét, amelyet kizárólag üvegből építettek.

Elkezdte működését Románia első, kizárólag közadakozásból épült gyermekkórháza Bukarestben - közölte kedden a gyűjtést elindító és a több mint 50 millió eurós zöldmezős beruházást lebonyolító Ajándékozz életet! Egyesület.

A civil szervezet 2015-ben a bukaresti Marie Curie Sürgősségi Gyermekkórház onkológiai részlegén uralkodó tarthatatlan állapotok javítása érdekében kezdett gyűjtést, és azt tervezte, hogy egy háromemeletes klinikát épít fel az állami kórház mögött.

A daganatos betegségekben szenvedő gyerekeken segíteni akaró adakozók példátlan összefogása révén azonban a projekt sokkal nagyobb méreteket öltött: a 350 000 magánszemély és 8000 vállalkozó által adományozott pénzből végül is egy 9 szintes, 12 000 négyzetméternyi hasznos területű, több mint 140 ággyal és számos korszerű gyógyászati eszközzel felszerelt új kórházépület készült el, amely közkórházként, a Marie Curie Sürgősségi Gyermekkórház részlegeként fog működni.

Az új kórház tavaly november óta várja a minisztériumi akkreditációt, a működési és kezelési engedélyek megszerzése után múlt héten kezdték átköltöztetni a régi épületből, az onkológiai, sebészeti és idegsebészeti osztályról az első betegeket.

"Sok megindító pillanatot éltem át a kórházépítés évei során, de semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amit átéltem, amikor láttam, hogy ezek a gyerekek a betegség ellenére is megtalálják az élet örömét, vagy amikor láttam, hogy a gyermekeikért aggódó szülők arcán ismét felcsillan a remény annak a sok új felszerelésnek és modern kórteremnek láttán, amelyeket adományozóinkkal és szponzorainkkal együtt elérhetővé tettünk ebben a közösen felépített kórházban" - idézte Carmen Uscatu, az Ajándékozz életet! Egyesület elnökét az Agerpres.

Az új kórházban alakították ki Románia első gyermekgyógyászati sugárkezelőjét, az ország első olyan műtőjét, amelyet kizárólag üvegből építettek a kórházi fertőzések megelőzése érdekében. A saját fürdővel ellátott kórtermek kétágyasok, bennük a beteg gyermek mellett a szülőnek is van saját ágya, a kórház pedig vetítőteremmel, játszótérrel, csillagvizsgálóval és tornateremmel is rendelkezik.

Romániában 400 gyermeket diagnosztizálnak daganatos betegséggel évente, az országban pedig 12 onkológiai kezelőközpontban lehet kezelni őket, de a Marie Curie az egyedüli multidiszciplináris gyermekkórház, ahol a beutalt gyermekek valamennyi betegségét kezelni tudják.

Legolvasottabb cikkeink