• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Negyedszázada elkötelezetten a betegekért

Hírek 2018.05.12 Forrás: Weborvos
Negyedszázada elkötelezetten a betegekért

Múltidézés, értékelés: 25 éve áll az egészségügy, a tudomány és az ipar szolgálatában az Izotóp Intézet Kft. 

Az Izotóp Intézet Kft. jelentős évfordulóhoz érkezett. A vállalkozás 25 éves lett. Ez alkalmat ad arra, hogy visszatekintsenek a megtett útra, számba vegyék eredményeiket és megoldandó feladataikat. 

Az elmúlt huszonöt évet, az elért szakmai sikereket a megalakulás előtti évtizedek alapozták meg. Az alapok lerakását a Nobel-díjas Hevesy György még a múlt század elején kezdte meg. A magyar tudósok hamar felismerték az izotópokkal kapcsolatos kutatások fontosságát. Az elődök ismeretlen úton indultak el. A szakemberek elkötelezetten és fáradhatatlanul tevékenykedtek az új eljárások, technológiák és technikák kidolgozásán. Fontosnak tartották, hogy eredményeiket nevesítve is rögzítsék. Arra tettek 5 évvel ezelőtt kísérletet, hogy összegyűjtsék az akkor még fellehető dokumentumokat és emlékeket, ami alapján megírhatóvá vált az izotópokkal kapcsolatos kutatás, fejlesztés és az ebből kifejlődött termelés történetének kezdeti szakasza.  Az Izotóp Intézet Kft. története nem választható el a létét meghatározó alapoktól. A vállalkozás vezetői és munkatársai büszkék az elődökre, tevékenységükre, eredményeikre. Szeretnék az utókor számára is megőrizni emléküket, életművüket. 

Az évek során több ponton megújult a cég szervezete, javult a működés szervezettsége. Az árbevétel 2017-ben már meghaladta a 4 milliárd forintot. A világ több mint 80 országában van élő kapcsolatuk partnerekkel. 

Elkötelezetten a betegekért 

Elkötelezettek a beteg emberek gyógyításáért. A jövőben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegek gyógyulhassanak, fájdalmaik csökkenthetők legyenek. Azért dolgoznak, hogy az izotóp technika és technológia a biztonságot, a komfortosságot szolgálja. 

Az Izotóp Intézet Kf.t mindig fontosnak tartotta, hogy a termelő tevékenység mellett jelentős erőfeszítéseket tegyen az alap és a fejlesztő kutatás területén. Messze vagyunk még az Európai Unióban kívánatosnak tartott aránytól. Magyarországon a kutatásra fordított források a GDP 1,22 százalékát érik el. Ezt kell 2020-ig 1,8 százalékra növelni. A vállalatok K+F hozzájárulása a GDP közel 0,7 százalékát teszik ki. Ennek is legalább a felét a gyógyszerek kutatását végző vállalkozások teljesítik. Az EU célkitűzése, hogy 2020-ra a GDP 3 százalékát fordítsák a tagállamok K+F célra. 

Jelentős az Izotóp Intézet Kft. hozzájárulása a gyógyszerkutatáshoz is. Az általa kidolgozott technológiák és nyomjelző anyagok a gyógyszerré válás folyamatát képesek gyorsítani. A molekulák hatásmechanizmusának gyorsabb megismerése, a hatóanyagok beépülésének jó nyomon követhetősége, a folyamatok egyértelmű dokumentálása jelentős költségmegtakarításokhoz vezethet a gyógyszerré válás folyamatában. Ezen a területen különösen jelentős tartalékok vannak, amit akár már a közeljövőben ki lehet aknázni. 

Konferencia a jubileum alkalmából 

Az évforduló alkalmából hazai és külföldi partnerei részvételével konferenciát szerveztek. A konferencián 250-en vettek részt. Az előadók közül elsőként Kovács L. Gábor akadémikus felidézte a diagnosztika fejlődésének elmúlt 2-3 évtizedét. Ezalatt az időszak alatt nagyot változott a labordiagnosztika. A laboratóriumi vizsgálatok képezik az orvosi döntések 70 – 80 százalékának az alapját. A diagnosztikára fordított kiadások (nem érik el az egészségügyi ráfordítások 6-7 százalékát) a terápiás költségek 60–70 százalékát határozzák meg. Az akadémikus szemléletes példával mutatta be, hogy honnan indult a fejlődés. A XIX. század orvoslása egyszerű volt. A gatyakorc felett szalicil, alatta ricinus a terápia. A többit a természet elintézi. Másfél évszázad alatt a rendelkezésre álló technika is sokat fejlődött. A 2000-es években a személyes kontroll igénye határozza meg a diagnosztikát. Jelentősen változott a laboratóriumi mérések érzékenysége. Ma már a módszerek képesek néhány ng/l mennyiségű anyagot is felismerni. Ez százszor nehezebb feladat, mintha egyetlen embert kellene azonosítani a világ teljes népességében. 

Új paradigma a személyre szabott orvoslás 

Csernay László professzor előadásában a nukleáris medicina fejlődését mutatta be. Az érthetőség kedvéért visszanyúlt az alapokig, az 1954-es évig, amikor létre jött az MTA Központi Izotóp Bizottsága. 1958-ban a Rusznyák klinikán izotóp laboratórium létesült, ezt követte a Gömöri Klinika. Az 1960-as években gomba módra szaporodtak az orvosi izotóp laboratóriumok és az alkalmazott készítmények. A nukleáris laborok száma a 2000. évi 49-ről, 2017-re 34-re csökkent. PET/CT 2000-ben egy volt és ma is csak 8 működik. 

Lakatos Mihály, az Izotóp Intézet Kft. ügyvezető igazgatója előadásában a cég működésének fejlődését mutatta be. A látványos fejlődést még azok is jól láthatták a bemutatott diákon, akik kevesebb ismerettel rendelkeznek a nukleáris medicina területéről. 25 évvel ezelőtt formálisan újonnan alapították a vállalkozást, de az a tevékenységeket és a kötelezettségeket is átvette az előd szervezettől. Sok szempontból különleges egy kutatóintézetből kialakított termelő vállalkozás szervezetének alakulása. Alapvetően más munkamódszerek jellemzik a kutatóhelyet és a termelő egységeket, különösen a GMP körülmények között működő gyógyszergyártó üzletágat. A ma működő szervezeti felállás a minőségbiztosítási rendszer bevezetése után, 1998 óta már a jól dokumentált, megfelelően szabályozott termelést teszi lehetővé. A vállalkozás nagy utat tett meg a kezdetektől. A fejlődés minden üzletágban és minden területen jelentős.

 

Legolvasottabb cikkeink