• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nyugat-nílusi láz: egy hét alatt 13 magyar eset

Hírek 2018.08.14 Forrás: Weborvos Szerző:
Nyugat-nílusi láz: egy hét alatt 13 magyar eset

És még messze nincs vége a fertőzés szezonjának, ami általában október közepéig tart.

A Nyugat-nílusi vírusfertőzések ebben az évben szokatlanul korán kezdődtek Európában és a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb számú esetet jelentettek az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC). Összehasonlításként: 2014 és 2017  között június végétől augusztus elejéig általában 5-25 esetet regisztráltak az unió tagországaiban. Idén ugyanebben az időszakban 168-an fertőződtek meg augusztus 9-ig. És még messze nincs vége a fertőzés szezonjának, ami általában október közepéig tart.

Az ECDC szerint a fertőzések korai kezdete és nagy száma alapján várható, hogy a következő hónapokban is a korábbiaknál több lesz a megbetegedés. Az is valószínűsíthető, hogy olyan területeken is lesz megbetegedés, ahol eddig még nem volt.

A központ legfrissebb jelentése szerint egy hét alatt Magyarországon 13 megbetegedést regisztráltak, idén összesen pedig 23-at. Az unióban a legtöbb fertőzés eddig Olaszországban volt, 123 eset, Görögország a második 59 fertőzéssel, majd Magyarország és Románia következik 23-23 esettel, végül Franciaország, ahol hárman kapták el a vírust. Az unió szomszédságában, Szerbiában is gyorsan terjed a vírus: már 102 fertőzöttet regisztráltak, Koszovóban pedig kettőt.

Az ECDC adatai alapján a nyugat-nílusi láznak már 17 halálos áldozata is van Európában: 9 szerb, 3 olasz, 3 görög, egy román és egy koszovói halt bele a fertőzésbe.

A nyugat-nílusi lázról az Országos Epidemiológiai Központ korábban kiadott egy ismertetőt. Eszerint ez a kór állatról emberre terjedő fertőző betegség, amelyet ebben az esetben a szúnyogok terjesztenek. Egyébként a vírus alapvetően a madarak körében cirkulál. A madarakról a vérükkel - és az abban nagy mennyiségben jelen lévő vírussal - táplálkozó szúnyogok csípése nyomán kerül át az emberre..

A humán megbetegedés 80 százaléka tünetmentesen zajlik, a betegek többségénél influenzaszerű tünetek jelentkeznek (láz, fejfájás, izom- ízületi fájdalom, esetleg kiütések). A súlyos lefolyású, idegrendszeri tünetekkel járó megbetegedések (fertőzések 1 százaléka) főként időseket, csökkent immunitású (cukorbeteg, immunszupprimált) személyeket érintenek. Náluk agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás léphet fel.

Az idegrendszeri tünetekkel járó klinikai forma halálozási aránya általában 4-14 százalék között változik, de 70 éven felüliek esetében 15-30 százalék között alakul. A gyógyulás folyamata lassú, és maradandó elváltozásokkal zárulhat (krónikus fáradtság, emlékezetromlás, járási nehezítettség, izomsorvadás, depresszió stb.). A betegség lappangási ideje 3-14 nap.

A betegségnek nincs specifikus terápiája, sem ellene kifejlesztett védőoltás. A leghatásosabb megelőzési mód a természetes úton történő fertőzés elkerülésére a szúnyogcsípés elleni védelem (szúnyogriasztók, a test minél nagyobb felületét fedő ruházat).

Európában honos a betegség, a költöző madarak minden évben újra behurcolják, emellett az áttelelő szúnyogokban is életképes marad a vírus a következő szezonig. A betegség szezonja nyártól kora őszig tart.

A vírus nem csak természetes úton (szúnyogcsípéssel), hanem egészségügyi beavatkozások (véradomány, transzplantáció) révén is bejuthat egy fogékony szervezetbe és megbetegedést okozhat. Ennek megelőzésére a véradás és a szerv/szövet donáció során adatokat gyűjtenek az adományozó személy vírushordozása valószínűségének megítélésére.

Az Európai Bizottság irányelve, és ennek a hazai jogrendbe beépült szabályait is tartalmazó EüM rendelet  előírja, hogy átmenetileg (28 napra) ki kell zárni a véradásból azt a személyt, aki olyan területen járt, ahol a nyugat-nílusi vírus helyi fertőzésének kockázata áll fenn. Emiatt Európában minden tagországnak kötelező jelenteni a nyugat-nílusi láz megbetegedéseket június 1 - október 30. között elektronikus úton.

A nyugat-nílusi láz saját néven 2012. január 1-je óta jelentendő fertőző betegség Magyarországon. Korábban évente átlagosan 4-5 esetet regisztráltak, de az utóbbi években többször is 20 körüli esetet jelentettek. A mostani fertőzések száma már a szezon elején meghaladta ezt a számot.

Legolvasottabb cikkeink