• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Történelmi mélypont közelében a németországi születésszám

Hírek Forrás: MTI

Emelkedett a gyermeket nem vállaló nők aránya, és kitolódott az első gyermek vállalásának időpontja.

Történelmi mélypont közelében stabilizálódik a születések száma Németországban, a gyermektelen nők aránya pedig egyre nagyobb egy csütörtökön bemutatott vizsgálat szerint. A német statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint 2012-ben 673 500 gyerek született a 80,2 millió lakosú országban. Ez csupán tízezerrel haladja meg a 2011-ben elért 663 ezres történelmi mélypontot, és alig feleannyi, mint a második világháború utáni népességrobbanás csúcsévében, 1964-ben az egykori Nyugat-Németországban regisztrált 1,35 millió.

A születésszám 1964 óta tendenciaszerűen csökken, az utóbbi években viszont stabilizálódott, és a szülőképes korú nők kedvező korösszetétele - a 25-35 év közöttiek magas aránya - miatt 2020-ig várhatóan nem változik érdemben. Utána viszont a születésszám csak akkor nem indul ismét csökkenésnek, ha emelkedik az egy nőre jutó átlagos gyermekszám - emelte ki Roderich Egeler, a Destatis elnöke.

Ez a szám az 1964-ben feljegyzett 2,5-ről 1,4-re csökkent, annak hatására, hogy emelkedett a gyermeket nem vállaló nők aránya, és kitolódott az első gyermek vállalásának időpontja.

A 2012-es adatokkal végzett elemzés szerint a 40-44 éves korosztályban a nők 22 százalékának nincsen gyereke. A legutóbbi, 2008-as vizsgálatban ez az arány 20 százalék volt. A gyermektelen nők aránya az ország gazdagabb nyugati részében, a nagyvárosokban és a diplomások körében a legmagasabb.

Az első gyermek vállalásának időpontja a hatvanas évek óta nagyjából 5 évvel tolódott ki, jelenleg átlagosan 29 éves korban hozzák világra első gyermeküket a német nők. A legnagyobb csoport - az anyák 48 százaléka - két gyereket vállal, az egygyerekesek aránya 31 százalék, a háromgyerekeseké pedig 15 százalék, míg háromnál több gyereket csak 6 százalék nevel.

A gyerekeket közösen, házastársi vagy élettársi kapcsolatban nevelő szülőknél a munkavállalást tekintve a hagyományos szerepmegosztás érvényesül. A háromévesnél kisebb gyereket nevelő családokban az apák 82-85 százaléka dolgozik, az anyák körében pedig csak 32 százalékos a munkavállalók aránya. Ugyanakkor az óvodáskorú - 3-5 éves - gyerekeket nevelő családoknál jellemzően már az anyák is dolgoznak, arányuk megduplázódik, 62 százalékra emelkedik a Destatis vizsgálata szerint.

Legolvasottabb cikkeink