• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Videokampány a stroke rehabilitációjáról

Hírek 2023.09.07 Forrás: Weborvos
Videokampány a stroke rehabilitációjáról

Kiemelkedően fontos a betegek és környezetük számára a rehabilitáció, mivel sokszor ez határozza meg az érintett beteg felépülését.

Videókampánnyal hívja fel a figyelmet a stroke következtében kialakuló izommerevség rehabilitációjára a Strokeinfó Alapítvány. A kisfilmben a szakmai megszólalók mellett három beteg történetét is bemutatják, szemléltetve, hogy megfelelő kitartással, rehabilitációval, teljes, egészséges életet élhetnek az érintettek. A videó célja növelni a tudatosságot és megértést a stroke és a spaszticitás kezelésével kapcsolatban.

Mai napig a második leggyakoribb halálok, és az állandó rokkantság elsőszámú oka a stroke. Még veszélyesebbé, kiszámíthatatlanná teszi, hogy bármely életkorban előfordulhat, igaz 45 év felett egyre gyakoribbá válik. A betegségnek több hosszú távon fennmaradó szövődménye lehet, amelyek szakszerű rehabilitáció mellett kezelhetőek, fenntartva a beteg kielégítő állapotát.

A stroke leggyakoribb tünetei közé tartozik az arc, a kar vagy a láb egyoldali lebénulása, beszédzavar vagy értelmezési nehézségek, látászavarok, egyensúlyvesztés, súlyos fejfájás és zavartság. A tünetek az egyéntől függően változhatnak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A stroke utáni rehabilitáció kiemelkedően fontos a betegek és környezetük számára, mivel sokszor ez határozza meg az érintett beteg felépülését. A rehabilitációs programok célja, hogy segítsék a betegeket a funkcionális függetlenség (pl.: önellátás) visszaszerzésében, és az életminősége javításában. Az egyik nagyon gyakori stroke utáni szövődmény a spaszticitás. Ez az izom merevsége és feszülése, ami a stroke következtében károsodott agy-izom kommunikáció miatt alakul ki. A spaszticitás jelentősen befolyásolhatja a betegek mozgását és mindennapi tevékenységeit. 

A Strokeinfó Alapítvány új videójának célja, hogy felhívja a figyelmet a stroke és a spaszticitás kihívásaira. A videóban bemutatott betegek személyes történetei lehetővé teszik, hogy a nézők betekintést nyerjenek a stroke utáni rehabilitációba és az izommerevség kezelésébe. A videóban a szakmai szempontokról Dr. Lippai Zoltán szakorvos, a mentális támogatás fontosságáról pedig Kiss Judit pszichológus számol be. 

„A Strokeinfo Alapítvány elkötelezett amellett, hogy segítse a stroke által érintett betegeket és családjaikat - mondta Sarkadi Gabriella az alapítvány elnöke. - Ezzel a figyelemfelhívó videóval szeretnénk növelni a tudatosságot a stroke és a spaszticitás témájában, és felhívni a figyelmet a megfelelő kezelés és támogatás fontosságára.” 

A videó a Strokeinfó Alapítvány Youtube csatornáján és a közösségi médiás platformokon is elérhető lesz, hogy minél több emberhez eljusson és növelje a tudatosságot a stroke és a spaszticitás témájában.

Legolvasottabb cikkeink